Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– pół opakowania Rigatoni marki Barilla
– 100 dag sera pleśniowego typu blue cheese – łagodna odmiana
– 3 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki
– 10 czarnych oliwek pokrojonych w plastry
– 1/4 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
– 100ml śmietany
– 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
– pieprz, najlepiej świeżo mielony
– świeżo starty parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Wstawcie wodę na makaron i przygotujcie go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wraz z wrzuceniem makaronu do wrzątku, zacznijcie przygotowanie sosu.
Na oliwie podsmażcie oliwki i czosnek, po chwili dodając ser. Wymieszajcie z oliwą i rozpuście blue cheese. Dodajcie 3-4 łyżki wody z gotującego się obok makaronu. To spowoduje że sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Dodajcie śmietanę, pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską, oraz w ostatniej chwili natkę. Dodajcie ugotowany makaron i połączcie wszystko.
Po wyłożeniu makaronu na talerze posypcie go parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Zjadajcie od razu, nie dajcie mu stygnąć! Smacznego!
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem, Makaron z tuńczykiem, Makaron z kurkami i szpinakiem, Makaron z polędwicą i pieczarkami, Makaron z boczkiem, Makaron smażony z kurczakiem, Cytrynowy makaron ze szparagami, Lasagne ze szpinakiem, Makaron z bakłażanem – alla norma, Makaron Boeuf Strogonow, Makaron z kurkami, Makaron z tofu, Makaron z pesto i pomidorkami, Makaron bolognese jednogarnkowy, Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron, Pad thai z kurczakiem, Lasagne (lasagne bolognese), Makaron carbonara, Makaron z czerwonym pesto, Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, Makaron z pieczarkami, Makaron z kurczakiem, Makaron z sosem pomidorowym i klopsami, Makaron z awokado
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem, Zupa o smaku lasagne, Makaron z sosem cebulowym, Makaron z boczkiem i szpinakiem, Makaron z wędzonym łososiem, Makaron w pikantnym sosie pomidorowym, Makaron z brokułem, Makaron z indykiem z sosem ziołowym, Makaron z chorizo, Makaron z pieczoną fetą i dynią, Makaron cztery sery, Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, Makaron primavera z cukinią, Makaron z ricottą i rukolą, Makaron z indykiem i mozzarellą, Makaron z winem i czosnkiem, Makaron z tuńczykiem i pomidorami, Makaron z pesto i kurczakiem, Makaron alla vodka, Makaron z kurczakiem dijon, Makaron z białym pesto, Makaron z grzybami, Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym, Makaron z sosem orzechowym, Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo, Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
3 comments
a z jakim makaronem można zrobić jeszcze ten sos?
praktycznie z każdym. Pysznie smakuje np z penne
tylko zajadę do domu.. i robię to!