Wpisz i naciśnij Enter

Rigatoni alfredo

Jak pytam się swojego mężczyzny – na jaki makaron masz ochotę, odpowiedź jest jedna – penne alfredo. Dziś jednak postanowiłam zamienić makaron penne, na nieco większe rurki – rigatoni. rigatoni marki Barilla jest naprawdę pyszny i sprężysty.

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– pół opakowania Rigatoni marki Barilla
– 100 dag sera pleśniowego typu blue cheese – łagodna odmiana
– 3 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki
– 10 czarnych oliwek pokrojonych w plastry
– 1/4 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
– 100ml śmietany
– 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
– pieprz, najlepiej świeżo mielony
– świeżo starty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Wstawcie wodę na makaron i przygotujcie go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wraz z wrzuceniem makaronu do wrzątku, zacznijcie przygotowanie sosu.

Na oliwie podsmażcie oliwki i czosnek, po chwili dodając ser. Wymieszajcie z oliwą i rozpuście blue cheese. Dodajcie 3-4 łyżki wody z gotującego się obok makaronu. To spowoduje że sos będzie miał odpowiednią konsystencję.  Dodajcie śmietanę, pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską, oraz w ostatniej chwili natkę. Dodajcie ugotowany makaron i połączcie wszystko.
Po wyłożeniu makaronu na talerze posypcie go parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.  Zjadajcie od razu, nie dajcie mu stygnąć! Smacznego!

rigatoni1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 comments

  1. a z jakim makaronem można zrobić jeszcze ten sos?

  2. praktycznie z każdym. Pysznie smakuje np z penne

  3. tylko zajadę do domu.. i robię to!