Jak zrobić różowe ciasto do pierogów? Wystarczy wymienić w przepisie wodę na sok z buraka lub jeszcze lepiej na zakwas z buraka. Dzięki temu ciasto będzie pyszne, wytrawne, pełne smaku. Jak zrobisz ciasto z mojego przepisu, to wyjdzie bardzo miękkie i elastyczne, ja osobiście kocham do ciasta na pierogi dodawać masła. Odkryłam ten sposób po wielu latach testowania różnych przepisów na ciasto i to jest mój ulubiony!
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Ci także przepisy:
– przepisy na pierogi
– pierogi z soczewicą
– pierogi z mięsem
– pierogi z kaczką
– pierogi ze szpinakiem i fetą
– pierogi z dynią
– pierogi z bobem
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi ruskie
– pierogi z żółtym serem i pieczarkami
– zielone pierogi
– leniwe
RÓŻOWE PIEROGI Z BURAKAMI
Ilość porcji: około 30-40 pierogów
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Składniki ciasto:
– 500 g mąki pszennej: typ 500, możesz poszukać dedykowanego rodzaju do pierogów
– 2 jajka rozmiar M
– 2 łyżki miękkiego masła
– czubata łyżeczka soli
– 200 ml zakwasu z buraków (najlepiej domowego, ale w sklepie też znajdziesz bardzo smaczne)
Składniki farsz:
– 6-8 ugotowanych buraków (mogą być też upieczone, są jeszcze smaczniejsze)
– 400 g sera gorgonzola
– 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur lub grubej kaszy kuskus
– 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich (można je pominąć)
– 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Buraki ugotuj lub upiecz. Możesz też wykorzystać gotowe gotowane buraki, jakie są dostępne w sklepach. Pokrój je w niewielką kostkę i dodaj do sporej miski.
- Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeszcze jak jest ciepła, dodaj do buraków i dorzuć od razu ser gorgonzola. Chodzi o to, aby pod wpływem ciepłej kaszy gorgonzola lekko się rozpuściła i połączyła składniki. Dodaj wtedy natkę, orzechy, dopraw do smaku i odstaw na czas przygotowania ciasta do pierogów.
- Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski wsyp mąkę, dodaj 2 jaja, miękkie masło, oraz sól. Partiami dolewaj zakwas z buraków, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką do momentu, kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące.
- Ciasto odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Przykryj je wtedy folią spożywczą, nie może wyschnąć w tym czasie.
- Blat podsypuj mąką. Ciasto wałkuj na cienki placek, jest ono dość sprężyste. Ja wolę wałkować nieco grubszy placek, wycinać mniejszą foremką i szklanką, a następnie jeszcze w dłoniach nieco rozciągnąć ciasto przed nałożeniem farszu oraz podczas zamykania pieroga. Ciasto jest idealne, mięciutkie i pracuje się z nim doskonale.
- Po przygotowaniu pierogów gotuj je we wrzącej wodzie z odrobiną oleju. Pierogi możesz podawać od razu lub odkładać na blat w odstępach, aby nieco przeschły z obu stron a dopiero później zapakować je do pojemników i przechowywać w lodówce lub zamrażać.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł