Przepis na klasyczną rybę z frytkami był na blogu już od dawna, ale robiłam go ponad 5 lat temu i zdjęcia były … nie oddawały smaku tego dania. Stąd postanowiłam pokazać Wam to danie jeszcze raz, danie z pysznymi paluszkami rybnymi domowej roboty, frytkami w mojej wersji przygotowanymi w piekarniku aby oszczędzić już sobie dodatkowego tłuszczu.
W przepisie znajdziecie jeszcze domowy sos tatarski, ja go uwielbiam do ryby. Ale oczywiście, zgodzę się z Wami, że nie jest lekkostrawny. Dlatego rybę możecie podać z lżejszym sosem lub po prostu z sałatką.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Polecam Wam także:
– łosoś z pomidorami
– karp w galarecie
– ryba po grecku
– dorsz ze szpinakiem
– smażona flądra
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka z grillowanym łososiem
– łosoś z sosem whisky
– łosoś teriyaki
– surówka z czerwonej kapusty
– grillowany łosoś
– łosoś z sosem whisky i mango
– kotlety rybne
– Przepis na turbota
RYBA Z FRYTKAMI
Przygotowanie: około 40 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 250-350 g filetu z białej ryby (dorsz, halibut, inna)
– 6 łyżki mąki
– przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka pieprzu
– 1-2 jajka
– 4-6 łyżek bułki tartej
– sól morska
– olej do smażenia
– do podania: frytki, aby miały mniej tłuszczu upiecz je w piekarniku
Składniki sos tatarski:
– 4 łyżki majonezu
– 3-4 malutkie korniszony
– 1 łyżeczka kaparów
– sok z połowy cytryny
– po łyżce posiekanych: natki i szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
- Sos tatarski – korniszony i kapary drobno posiekaj, wrzuć do miseczki dodając do nich majonez, sok z połowy cytryny, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na czas przygotowania potrawy.
- Przygotujcie frytki. Możecie użyć gotowych dobrej jakości frytek lub samodzielnie pokroić ziemniaki, pokropić oliwą i odrobiną soli i piec. Jeśli robicie frytki samodzielnie to pieczcie 25-30 minut w temperaturze 200 st C, jeśli z frytek mrożonych wystarczy 15-20 minut.
- Filety ryby pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w formie dłuższych paluszków, posól rybę. Do mąki dodaj przyprawy: pieprz, paprykę i kmin, wymieszaj dokładnie. W kolejnej misce wbij jajka i za pomocą widelca połącz białko i żółtko, a w trzeciej misce przygotuj bułkę tartą. I teraz tradycyjnie obtocz kawałki ryby w mące z przyprawami, jajku a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej, powinno go być dość dużo, rybę bowiem smaży się dość krótko w głębszym oleju. Smaż paluszki przez 1,5 do 2,5 minut z każdej strony tak aby pięknie się zezłociła ale nie spaliła.
- Podawaj danie od razu po przygotowaniu, kładąc rybę na frytkach i podając razem z sosem tatarskim oraz ulubioną sałatką lub warzywami.
SMACZNEGO!
2 comments
Coś dla mojego syna 😉 Pycha
Aja na diecie… a tu takie pyszności:))