To nie pierwsza sałatka brokułowa na moim blogu i z pewnością nie ostatnia tego typu kompozycja. Sałatki z brokuła są naprawdę proste w przygotowaniu, bo warzywo wystarczy lekko sparzyć wrzątkiem. Pozostaje wtedy pyszne chrupiące i tylko lekko mięknie. Oczywiście należy w takim przypadku brokuła pokroić dość drobno, duże kawałki pozostałyby surowe.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z brokułem
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka tabbouleh
– sos do sałatki
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka gyros
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– sałatka z kozim serem
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1/2 brokuła
– pół szklanki ugotowanej kaszy quinoa
– pół czerwonej cebuli
– pół szklanki startego sera chedar
– garść suszonej żurawiny
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki jabłkowego octu
– 1 łyżka musztardy dijon
– 1 łyżka miodu
– pół ząbka czosnku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Quinoa ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinno to zająć około 8 minut.
- W międzyczasie pokrój brokuła na malutkie różyczki. Zagotuj wodę i zalej brokuła wrzątkiem na 2-3 minuty.
- W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj ser chedar. Posiekaj także zurawinę aby była drobna.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: oliwę, miód, ocet, musztardę odrobinę przypraw. Bardzo energicznie pomieszaj aż stworzy się dość gęsta emulsja sosu.
- W misce lub bezpośrednio na talerzu stwórz sałatkę, mieszając brokuła, kaszę quinoa, ser, cebulę i żurawinę. Podawaj z przygotowanym sosem.
SMACZNEGO
4 comments
Czy zamiast cheddara mógłby być parmezan? Nie zepsuje smaku?
jak najbardziej może być, będzie pasował idealnie.
Czy quinoa można zastąpić ziarnem amarantusa?
Oczywiście 🙂