Sałatki z kaszami stały się moimi ulubionymi daniami na kolację. Przede wszystkim są dużo bardziej pożywne i sycące niż tradycyjna sałatka, nawet z dodatkiem mięsa. Dodatkowo lubię dania lekko ciepłe, a kasza mi to zapewnia jeśli gotuję ją tuż przed przygotowaniem. Take danie fantastycznie nadaje się także do zapakowania do słoika i zabrania ze sobą do pracy jako pyszny lunch. Sos pakujecie osobno, kaszę, kurczaka i warzywa układacie warstwami.
Tym razem zrobiłam do przepisu dwa jaja sadzone. Jaja wylądowały na sałatce, a podczas jedzenia płynne żółtko stworzyło dodatkowy pyszny sos. Możecie zamiast jaj sadzonych zrobić także jaja poche – ugotować je w wodzie z odrobiną octu.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z brokułem
– sałatka gyros
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka tabbouleh
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
– przepis na ogórki kiszone
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
– 1/3 szklanki kaszy pęczak
– garść świeżego szpinaku
– 1 mała pierś kurczaka
– 4-5 pomidorków koktajlowych
– 2 jajka
– 2 łyżki musztardy dijon
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– olej do smażenia kurczaka i jajek
– sól, pieprz, pieprz cayenne
– ew ocet do jajek poche
Przygotowanie:
- Kaszę ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Kurczaka przyprawcie solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Smażcie pierś z kurczaka pod przykryciem. Możecie na moim blogu podejrzeć jak idealnie usmażyć kurczaka.
- W międzyczasie przygotujcie jaja – możecie usmażyć je na patelni i podać sadzone, możecie także zrobić jaja poche, czyli ugotować tak jak opisuję w przepisie na sałatkę z roślin strączkowych.
- Z musztardy, oliwy i soku z cytryny przygotujcie sos, łącząc składniki ze sobą.
- Na talerzu połóżcie kaszę pęczak, usmażonego i pokrojonego w cienkie plastry kurczaka, szpinak, przekrojone pomidorki, jaja. Całość polejcie sosem i podawajcie od razu.
SMACZNEGO!