Truskawki są teraz obecne w sklepach niemal przez cały rok. Oczywiście nic nie dorówna tym kupowanym w łubiankach w sezonie, mają niesamowity smak i słodycz. Ale poza sezonem też czasem po nie sięgam, tak było i tym razem. Przygotowałam z truskawkami niesamowicie pyszną przystawkę w postaci sałatki. Połączenie słodkiego ze słonym, dwóch wyraźnych smaków jest tu niesamowite. Naprawdę warto spróbować.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z brokułem
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sos do sałatki
– sałatka gyros
– sałatka tabbouleh
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– makaron z truskawkami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2 garści sałat, po jednej na porcję
– 4-6 truskawek
– 50-80 g sera gorgonzola
– kilka orzechów włoskich do posypania sałatek
– oliwa z oliwek
– sos balsamico (do kupienia także w wersji truskawkowej)
Przygotowanie:
- Na talerzach ułóż sałaty. Możesz użyć dowolnej którą lubisz, możesz wykorzystać także młode liście szpinaku lub mieszankę sałat i rukoli. Na sałacie połóż pokrojone truskawki, ser gorgonzola i posyp orzechami włoskimi.
- Sałatki polej dwoma sosami – odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz sosem balsamico.
SMACZNEGO
4 comments
Lekko i pysznie!
Dzięki Iza 🙂 czasem boczek czasem sałaka, wiesz jak to jest 🙂
W sałatce jest wszystko co lubię. Gorgonzola, truskawki i balsamico. Już nie mogę się doczekać jak będą pyszne truskawki, a nie te plastikowe podróby. A taką sałatkę robiłam z gruszką i też była pyszna 🙂
gruszka też extra pasuje, podobnie jak świeża figa. To super zestawienia.