Miło mi, że mogę Was poinformować już o nowym projekcie, który realizujemy wspólnie z marką Patak’s. Przez najbliższe 6 miesięcy będę miała przyjemność przygotowania dla Was mnóstwa inspiracji kulinarnych z indyjskimi nutami. Pokażę Wam zarówno te klasyczne potrawy z sosami tikka masala, butter chicken czy korma, ale chcę Was także zainspirować do łączenia smaków Indii z innymi potrawami. Ja już wiem, że sosy i pasty ułatwią przygotowanie na przykład pysznych pierogów z soczewicą i pastą tikka masala, czy pizzy z sosem butter chicken, która podbiła serca wszystkich uczestników przygotowywanych przeze mnie warsztatów kulinarnych.
Polecam Wa też inne przepisy z wykorzystaniem produktów Patak’s:
– sałatka gyros
– orientalny burger
– sos do sałatki
– przepisy z warsztatów z marką Patak’s
– indyjskie chlebki naan
Dzisiejszy przepis to naprawdę pyszna sałatka z dodatkiem pasty przyprawowej Mild Curry Patak’s. Do sałatki wybrałam tradycyjny Indyjski ser paneer, który z łatwością przygotujecie samodzielnie w domu. Ten przepis pokaże Wam jak łatwe i pyszne może być łączenie smaków Indii i nowoczesnych europejskich potraw. Dzięki dodatkowi kaszy moja sałatka idealnie nadaje się na kolację lub lekki lunch do pracy. Jeśli zabierzesz ją ze sobą do pracy nie dodawaj sosu od razu, polej nim sałatkę dopiero przed podaniem.
Przy okazji zapraszam Was też na Facebooka i Instagram marki Patak’s. Obecnie na Instagramie marka organizuje konkurs, zachęcając swoich fanów do przygotowania pysznych pomysłów na dania w pudełku do pracy. Moje pomysły na obiady do pracy w lunchboxach zobaczycie na blogu jeszcze w tym miesiącu 😉
Sałatka ze smażonym serem
Przygotowanie: 35 minut + chłodzenie sera minimum 2 h
Składniki ser paneer:
– 2 l mleka (min 3%, najlepiej niepasteryzowane)
– pół łyżeczki soli
– 80 ml soku z cytryny lub 50 ml octu
– sito i gaza
Składniki sałatka:
– 2 garści świeżych listków szpinaku lub sałaty
– 70-100 g sera paneer
– 1 łyżka pasty Patak’s Mild Curry
– 1/3 szklanki ugotowanej kaszy quinoa (komosy ryżowej)
– 1/3 szklanki pestek granatu
– 1/4 czerwonej cebuli
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– sok z całej limonki
– cząstki limonki do dekoracji
Przygotowanie ser:
- Od tego czy użyjesz octu czy soku z cytryny będzie zależała konsystencja przygotowanego sera paneer. Ten z octem będzie nieco twardszy. Zachęcam do przygotowania sera w obu wersjach.
- Mleko podgrzej do temperatury 92 st C, jeśli masz użyj termomentra, a jeśli go nie posiadasz zdejmij mleko jak zaczną wypływać pierwsze bąble świadczące o gotującym się mleku. Zestaw mleko z kuchenki i dodaj sok z cytryny lub ocet. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Po 30 minutach za pomocą drobnego sita przecedź serwatkę. Możesz zostawić ją do wypicia lub wykorzystać w innych przepisach.
- Sito wyłóż gazą gęsto tkaną, włóż do niej ser, przykryj całość gazą lekko przyciskając i wstaw sito do większego naczynia aby resztka serwatki mogła swobodnie spływać. Tak przygotowany ser wstaw do lodówki na minimum 2 h, choć najlepiej zrobić go dzień wcześniej (np wieczorem, aby był gotowy rano).
Przygotowanie sałatka:
- Z 2 łyżek oliwy, miodu, musztardy i soku z połowy limonki przygotuj sos do sałatki.
- Cebulę posiekaj w cienkie półplasterki. Polej je sokiem z połowy limonki i odstaw.
- Ser paneer pokrój w nieduże kwadraty. Za pomocą pędzla kuchennego posmaruj je pastą Patak’s Mild Curry. Smaż ser na patelni na niewielkiej ilości oliwie, aż zezłoci się z każdej strony.
- Na talerzu połóż szpinak lub sałatę, dodaj ugotowaną kaszę quinoa, cebulę, podsmażony ser paneer i pestki z granata. Całość polej przygotowanym sosem i podawaj.
SMACZNEGO!
Jeśli nie znacie jeszcze produktów Patak’s, zrobiłam dla Was krótkie intro. Na zdjęciach zobaczycie dużą część z nich. Na wszystkich produktach znajdziecie oznaczenie poziomu ostrości za pomocą papryczek – jedna to potrawa łagodna, dwie to potrawa lekko ostra, 3 to potrawa ostra. Wykorzystując pasty możecie sami dozować poziom ostrości swojego dania.
Gotowe sosy Patak’s to najszybszy sposób na przygotowanie pysznego dania. Najłagodniejszy z nich sos Korma idealnie pasuje do łososia, z Butter Chicken robiłam już pizzę oraz zupę dyniową. Tak zupę, sosy te można wykorzystywać również jako dodatek do innych dań czy dip do warzyw. Sosy przygotujesz w 15-20 minut w zależności od dodatków. W ich składzie znajdziecie ocet, naturalny konserwant, który wygotuje się podczas przygotowania.
Moi ulubieńcy czyli pasty przyprawowe. Na zdjęciu widzicie dwie z nich – łagodną mild curry i średnio pikantną tikka masala. Używałam ich do marynowania mięsa lub ryb, dodatek do sosu (łączę je z sosem pomidorowym lub przygotowuję sos na bazie mleczka kokosowego), idealnie sprawdzają się jako marynata do grilla. Zobaczycie na blogu jeszcze wiele potraw z wykorzystaniem tych past.
To jedne z najciekawszych produktów z gamy Patak’s. Mango chutney to słodko-ostry sos, idealny dodatek do pieczonych mięs, kanapek, wytrawnych potraw. Bardzo polubiłam pikle czosnkowe, które podaję podobnie jak mango chutney do mięsa, ale idealnie smakowały także z plackami z cukinii. Uwielbiam takie zestawienia smaków.
A na koniec kilka nowości które już za kilka chwil pojawią się w sklepach. Miałam okazję już ich próbować i doceniam zarówno smak jak i łatwość użycia.
3 STEPS to potrawa w 3 prostych krokach czyli w 3 prostych saszetkach. W pierwszym kroku na odrobinie oleju podsmażacie aromatyczne przyprawy z pierwszej saszetki. W tym kroku sami wybierzecie poziom ostrości swojej potrawy dodając całą lub jedynie małą cześć papryczki chilli. Kolejnym krokiem jest dodanie na patelnię pasty przyprawowej i odrobiny wody. To czas na dorzucenie dodatków – warzyw, kurczaka, ryby. To od Ciebie zależy z czym zrobisz ten posiłek. Ostatnim krokiem jest dodanie ostatniej 3 saszetki i sosu pomidorowego. Polecam ten zestaw w połączeniu z kalafiorem – przepyszne 🙂
Ostatnią nowością która pojawi się wkrótce w sklepach jest PASTE POTS. To dobrze Wam już znane pasty i smaki, w nowych bardzo wygodnych małych opakowaniach. W każdym z pudełek znajdziecie 2 porcje pasty, a porcja wystarczy Wam do przygotowania jednego dania lub marynaty. To naprawdę wygodne rozwiązanie!
*Wpis powstał we współpracy z marką Patak's