To już kolejna propozycja na blogu sałatki ziemniaczanej. Naprawdę uwielbiam ich wszelakie odmiany, w wersji z łososiem czy sosem musztardowym, z ogórkami czy jak ta z groszkiem ptysiowym. Naprawdę lubię się bawić tworząc nowe wersje takich sałatek. A jak lubisz sałatki, na blogu znajdziesz wiele pysznych propozycji, zerknij do kategorii sałatki.
Lubisz sałatki ziemniaczane? Zajrzyj do kilku innych moich przepisów:
– sałatka ziemniaczana z musztardą dijon
– sałatka ziemniaczana z łososiem
– sos do sałatki
– sałatka gyros
– sałatka ziemniaczana z jajkiem
– sałatka ziemniaczana z musztardą i jabłkiem
– sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 6-8 ziemniaków i pokrojonych w sporą kostkę
– 2 garści strączków groszku cukrowego
– 5-7 rzodkiewek
– pół czerwonej cebuli
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki musztardy
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Do przygotowania tej sałatki najlepiej wykorzystać ziemniaki z ładną gładką skórką, sałatkowe. Wystarczy je dokładnie umyć i pokroić.
- Pokrojone ziemniaki zalej wodą, posól i gotuj 10-15 minut aż staną się miękkie. Nie mogą się jednak rozpaść.
- W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet, musztardę. Dodaj nieco pieprzu oraz soli.
- Cebulę drobno posiekaj, rzodkiewkę pokrój w plasterki lub półplasterki.
- Groszek cukrowy zalej wrzątkiem na 3-5 minut, odlej wodę i pokrój go na 2-3 części aby łatwiej jadło się go w sałatce.
- Po ugotowaniu ziemniaków odlej wodę i odstaw na 2-3 minuty ziemniaki aby nieco przestygły. Do miski wrzuć ziemniaki, groszek cukrowy, rzodkiewkę, drobno posiekaną cebulę. Całość polej przygotowanym sosem i dopraw jeśli sałatka tego wymaga. Podawaj!
SMACZNEGO!