Takie mięso w sosie kojarzy mi się z dzieciństwem i z tradycyjnymi obiadami. Robię go podobnie jak moja mama, czyli najpierw otaczam plastry schabu w mące, po to aby sos sam się zagęścił i abym nie musiała mąki dodawać na koniec. Polecam Wam ten sposób.
Polecam Wam także:
– fasolka po bretońsku
– kurczak z czerwonym pesto
– kurczak pieczony na butelce piwa
– kurczak z mozzarellą
– kurczak pieczony
– orientalne skrzydełka z kurczaka
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
SCHAB W SOSIE
PRZYGOTOWANIE: 2 h
Ilość porcji: 2-4
SKŁADNIKI:
– 5-7 plastrów schabu bez kości
– 1 duża cebula
– 1 marchewka
– 1 laska selera naciowego (opcjonalnie)
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka papryki
– 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego
– ok 2,5-2 l wody
– 2-3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Plastry schabu dopraw solą i pieprzem.
- Do głębokiego talerza wsyp mąkę i obtocz plastry mięsa w mące. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki i niski garnek. Rozgrzej w nim olej i obsmaż mięso aż się lekko zezłoci z każdej strony.
- W tym czasie pokrój warzywa – cebulę w półplasterki, marchew w półplasterki i seler naciowy w niewielkie kawałki. Dodaj warzywa do usmażonego mięsa i smaż ok 2-3 minut.
- Do mięsa dodaj bulion i dopraw nieco solą, pieprzem i papryką. Gotuj schab przez niespełna 2 h od czasu do czasu uzupełniając sos wodą i mieszając całość aby nic nie przywarło. Pod koniec gotowania dopraw jeśli jest taka potrzeba.
- Mięso powinno być miękkie i delikatne, najlepiej podawać je z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub sałatką.
Smacznego!