W ramach cyklu przepisów tradycyjnych na moim blogu, ostatnio pokazałam Wam przepis na tradycyjnego schabowego. Wiem że w niektórych domach gości on w kuchni nawet raz w tygodniu, może zatem Warto nieco urozmaicić to danie? Dziś mam dla Was wersję faszerowaną szynką oraz serem. Ta wersja nie wymaga dużo więcej pracy niż tradycyjny kotlet, przeczytajcie poniżej jak ją przygotować.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecam Wam garść przepisów idealnie pasujących do schabowego:
– puree ziemniaczane
– przepis na gnoccchi
– dyniowe gnocchi
– sałatka grecka
– kotlet serowy
– zobacz też przepis na tradycyjny kotlet schabowy
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
KOTLET SCHABOWY inaczej
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 2-4 plastry schabu bez kości
– 2-4 plastry grubo krojonej szynki
– 2-4 plastry sera typu gouda
– 1-2 jajka
– 4-5 łyżek mąki pszennej
– 4-5 łyżek bułki tartej
– sól, pieprz
– do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło
– do przygotowania: folia spożywcza, tłuczek do mięsa.
PRZYGOTOWANIE:
- Kiedy Twoje plastry schabu posiadają obrzeże z tłuszczu odkrój je, kotlety nie będą posiadały wtedy żadnych niepotrzebnych żyłek tłuszczu. Na desce połóż jeden kawałek folii spożywczej, dość duży, najlepiej aby zakrywał całą deskę do krojenia.
- Na folii połóż pierwszy plaster schabu, przykryj drugim kawałkiem folii spożywczej i za pomocą tłuczka rozbijaj mięso. Najlepiej robić to od środka do zewnątrz, uważając aby kotlet się nie przerwał, ale był idealnie cienki.
- Tak przygotowane kotlety posól i popieprz. Na połowie kotleta połóż plaster szynki oraz plaster sera i złóż mięso zakrywając dodatki. Szynka i ser powinny zostać położone tak, aby dawały możliwość dociśnięcia obrzeża kotleta. Po złożeniu połóż na mięsie jeszcze raz kawałek folii i delikatnie za pomocą tłuczka połącz obrzeże aby zamknąć kieszonkę z mięsa.
- Do 3 głębokich talerzy dodaj: do pierwszego mąkę, do drugiego jaja, do trzeciego bułkę tartą. Jaja rozkłóć za pomocą trzepaczki lub widelca, tak aby białko i żółtko połączyły się.
- Na kuchence postaw patelnię i wlej tłuszcz, tak aby pokrywał całe dno. Mięso obtocz w kolejnych składnikach: najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Staraj się aby składniki znalazły się na całości kotleta. Kotlety kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż ok 3-4 minut z każdej strony, do czasu kiedy nabiorą złotego koloru.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
bardzo lubię takie odmiany dobrze znanego dania 🙂
Czytając ten przepis uzmysłowiłam sobie właśnie, że bardzo dawno schabowego nie jadłam, czas to zmienić. Btw- nowy wygląd bloga, super:)
Aga ale ja zmieniałam wygląd bloga jakieś 2 lata temu 😉