Podobne danie właśnie z pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach ziemniakami to wspomnienie mojego dzieciństwa. Moja mama robiła to danie głównie w dni postne, często w piątki :) Moja wersja smakuje ...
Uwielbiam pieczone ziemniaki, a takie z piekarnika wykorzystuję do bardzo wielu dań, lub podaję samodzielnie z dodatkiem pikantnego serka, masła czosnkowego lub sałatki ze śledziem. Dziś krótki przewodnik po tym ...
Frytki :) Czy znajdzie się taki kto ich nie lubi? Jeszcze jako dziecko pokochałam te tradycyjne, podawane w papierowym rożku z solą oraz ketchupem. Później moja miłość do frytek zmieniała ...
Przygotowanie dobrego puree to podstawa w kuchni. W zależności od oczekiwanego efektu do rozdrobnienia ziemniaków możecie użyć specjalnego tłuczka (ziemniaki mogą być wtedy lekko grudkowate), praski (praska do ziemniaków usunie ...
To jeden z lepszych przepisów na sałatki ziemniaczane jaki miałam okazję testować. Pyszny sos który przenika do ziemniaków, łosoś i sos śmietanowy z chrzanem stanowi pyszne połączenie smaków. Polecam tą ...
Oficjalnie się przyznaje - kocham sałatki ziemniaczane. Przeróżne! Te z dodatkiem śmietany, z ogórkami, z cytryną i kaparami, z jabłkiem i musztardą francuską czy z łososiem. Na blogu mam już ...
To zdecydowanie najlepsza zupa ziemniaczana jaką miała okazję zrobić i jeść. Swój smak zawdzięcza dodaniu sera cheddar oraz ciemnego piwa. Wybierzcie to naprawdę ciemne typu Guiness lub podobne. Mamy obecnie ...
Wiem że tak jak ja lubicie takie dania, wymagają chwili przygotowania, wstawienia do piekarnika i tyle. Resztę zrobi czas i temperatura pieczenia. Tym razem przygotowałam dla Was nie tylko przepis ...
Placki to jedna z częściej przygotowywanych potraw w moim domu. Jak poznaliśmy się z J. twierdził, że ich nie lubi. Wystarczył jeden kęs i stały się jego ulubionym daniem. Szczególnie ...
Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do wielu zup kremów. Często dodaję je do innych zup, dodają bowiem nie tylko smaku, ale także kremowej konsystencji. Samodzielnie także nadają się na zupę, dzięki ...
Chcąc opisać Wam książkę kulinarną, najlepiej pokazać przepis z niej pochodzący. Tym razem miałam okazję spróbować nie tylko jednego, ale kilku dań pochodzących z Kuchni Polskiej wg Karola Okrasy wydanej ...
Pomysł na przygotowanie tego gulaszu pochodzi z jednego z ostatnio oglądanych przeze mnie programów z Jamie Olivierem. Jamie proponował wersję bez mięsa, ja postawiłam na wersję z łopatką, ale zachowałam ...