Śledzie możecie przygotować na tysiące różnych sposobów. Jeśli lubicie te w zalewie octowej mam dla Was doskonały przepis na domową wersję takich śledzi. Możecie przygotować je nawet tydzień przed podaniem, zapakować do słoika i zamknąć. Tak przygotowane śledzie przechowujecie w lodówce. Wykorzystajcie także te śledzie do przygotowania innej propozycji: śledzi na konfiturze z cebuli – są genialne.
Polecam Wam także:
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– śledzie skandynawskie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
ŚLEDŹ MARYNOWANY W OCCIE
Przygotowanie: 3h moczenia +15 minut + min 24h w lodówce
Składniki:
– 450 g płatów śledziowych
– 200 ml wody
– 100 ml octu (10%)
– 150 g cukru
– 2-3 liście laurowe
– 5-6 sztuk ziela angielskiego
– po połowie białej i czerwonej cebuli
– połowa marchewki
– 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
- Platy śledziowe odsącz z zalewy i namocz przez minimum 3 godziny w zimnej wodzie.
- Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj do nich cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Podgrzej aż się zagotuje, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie pokrój w pierwszej kolejności marchewkę i wrzuć ją do jeszcze gorącej zalewy. Czas na pokrojenie cebuli w półplasterki lub plasterki i dodanie je do ciepłej ale już nieco przestygniętej zalewy.
- Śledzie pokrój na kawałki 2-3 cm. Przygotuj naczynie z przykrywką lub spory słoik. Kładź piętro śledzi, na nie warzywa z zalewy z zalewą i tak do wyczerpania składników.
- Zamknij słoik lub naczynie i wstaw śledzia do lodówki. Śledź jest gotowy do jedzenia po 24h.
8 comments
To będzie dobry śledzik, super zakąska do małego kieliszka wody ognistej, na trawienie po świąteczniej wyżerce.
Jestem Za 😀
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Będzie pasował idealnie 🙂
Pychotka do kielonka po pastrerce
to prawda, idealne do alkoholu są też śledzie w czosnku i majeranku które znajdziesz i mnie na blogu 😉
A można normalnie użyć surowe płaty śledziowe, czy trzeba je najpierw jakoś przygotować?
można jak najbardziej 🙂
I jeszcze jedno 🙂
Gotowe jest po 24h, a jaki jest optymalny czas marynowania (aby było jak najlepsze 🙂 )
3-4 dni to idealny czas 🙂