Te śledzie najbardziej kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia, ale dlaczego nie zrobić ich poza tą świąteczną okazją. Jeśli lubisz czosnek, z pewnością się w nich zakochasz! Śledzie należy zrobić min 3 dni przed tym, jak będą jedzone, zamknąć w słoiku i czekać 😉
Polecam Wam także:
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
– śledzie skandynawskie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 20 minut + moczenie śledzia
Składniki:
– 4-5 filetów śledziowych
– 1 główka czosnku
– 1 czubata łyżka suszonego majeranku
– pół szklanki oleju toczonego na zimno – rzepakowego lub lnianego
Przygotowanie:
- Śledzie namocz w zimnej wodzie przez mniej więcej 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam wodę w trakcie namaczania, co daje jeszcze lepsze efekty.
- Po namoczeniu pokrój rybę na mniejsze kawałki – 1,5 – 2 cm szerokości. Czosnek posiekaj dość drobno. Do słoika dodaj kilka części śledzia, czosnek i nieco majeranku i potwórz czynności do skończenia składników. Całość zalej olejem, zakręć i przechowuj w lodówce.
- Śledzie należy przygotować na minimum 2 dni przed podaniem, a najlepiej wydłuż ten czas do 3 dni. Dopiero wtedy nabiorą one odpowiedniego smaku i aromatu czosnku!
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka majonezowa
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
12 comments
takiego jeszcze nie jadłam a czosnek bardzo lubię, na pewno spróbuję
Jakie filety kupić? A’la matjas czy w oleju?
Nigdy nie kupuję filetów w oleju bo dla mnie są za słone i tak wymagają namoczenia. Zawsze kupuję takie w zalewie z wody.
Prosze o podpowiedz, gdzie kupuje Pani takie śledzie?
To są śledzie dostępne w większości dużych sklepów. Na ogół są zapakowane w kubełki.
Ile mniej więcej ząbków wychodzi na taki jeden słoiczek? Nie chcę przesadzić z jego ilością 🙂
słoiczek słoiczkowi nie równy, więc ciężko odpowiedzieć na to pytanie. lepiej trzymać się ilości pokazanych w przepisie czyli 4-5 filetów + główka czosnku. Czosnku musi być naprawdę dużo.
Proste i smaczniutkie, po prostu fantastyczne – znowu w tym roku beda u mnie na stole wigilijnym:)
Czy mozna uzyc innego oleju
tak oczywiście, ale smak może się nieco różnić w zależności od oleju
Jak długo tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce? Zastanawiam się czy mogłabym przygotować je już teraz i czy wytrzymają do drugiego dnia Świąt.
Śledzie dopiero nabierają smaku po 4-5 dniach, a później możesz je jeszcze 1-2 tygodnie przechowywać w lodówce, więc teraz lub w weekend to już dobra pora.