Uwielbiam śledzie, dlatego przepisów na nie znajdziecie na blogu mnóstwo. Mam oczywiście kilka ulubionych do których wracam zawsze – tradycyjne z cebulką koniecznie w oleju lnianym, śledzie w czosnku i majeranku czy te na konfiturze z cebuli.
Polecam Wam także:
– śledzie w śmietanie
– śledzie po kaszubsku
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 3-4 filetów śledziowych
– 1 gotowany lub pieczony burak
– 1 jabłko
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– odrobina szczypiorku
Przygotowanie:
- Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania.
- Z oliwy, musztardy, miodu i 1 łyżeczki cytryny przygotuj sos i odstaw.
- Buraka pokrój w nieduże kawałki, jabłko przekrój na ćwiartki, wykrój pestki i również pokrój drobniej. Jabłka nie musisz obierać. Jabłko polej pozostałym sokiem z cytryny.
- Na półmisku ułóż buraka, na nim śledzia pokrojonego w kawałki
a na koniec jabłko. Wszystko polej przygotowanym sosem i posyp szczypiorkiem. Możesz podawać od razu lub schować do lodówki aby podać za jakiś czas lub następnego dnia. - SMACZNEGO!