Wbrew temu co mówią reklamy spaghetti bolognese nie robi się z proszku 🙂 Naprawdę! Aby smak był idealny, danie takie jak w najlepszej włoskiej restauracji dodaj więcej warzyw i dobrej jakości składników. W tym przepisie opisuję Ci wszystko krok po kroku i mimo, że w przepisie jest informacja o porcji dla 2 osób to mięsa i sosu wystarczy na 4 do 6 porcji. Jest go naprawdę sporo! Możesz zrobić tę porcję dla całej rodziny, albo jak ja wykorzystać część do spagehtti bolognese a drugą część do lasagne za 2-3 dni. Możesz też zrobić jedynie połowę podanej porcji mięsa w sosie 🙂
Kocham takie proste przepisy pełne smaku. Moi czytelnicy wiedzą, że jest ich u mnie mnóstwo. makarony, szybkie gnocchi, proste chilli. Dania polskie i z kuchni międzynarodowych, w tym obowiązkowo z Włoch, Meksyku czy innych krajów basenu morza śródziemnego. Moja kuchnia przez ostanie kilkanaście lat przygody z blogowaniem niesamowicie ewaluowała a dzielenie się moimi sprawdzonymi przepisami z Wami na tym blogu daje mi ogrom nieskrywanej satysfakcji.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
Spaghetti bolognese
PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 duże marchewki,
- 1 laska selera naciowego
- 1 duża cebula
- 150 g boczku wędzonego
- 6 ząbków czosnku
- sól i mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g przecieru pomidorowego
- 250 ml czerwonego wina np. Chianti
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
- 10–12 gałązek świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 500 ml bulionu (najlepiej domowego)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 500 g makaronu spaghetti
- do podania: starty parmezan, listki
- bazylii lub natka pietruszki, płatki chilli
Sprzęty, blender ręczny, duża patelnia i garnek
PRZYGOTOWANIE:
- Do ręcznego blendera dodaj boczek pokrojony na mniejsze kawałki oraz ząbki czosnku. Posiekaj boczek z czosnkiem drobno i wrzuć na patelnię bez dodatku tłuszczu. Podsmażaj przez kilka minut mieszając od czasu do czasu.
- W tym czasie w tej samej misie blendera zmiksuj marchewkę z selerem naciowym i cebulą. Jak warzywa będą rozdrobnione przerzuć je na patelnię do boczku i podsmażaj razem przez kolejne 3-4 minuty.
- Warzywa z boczkiem zgarnij na obrzeża patelni, dodaj na środek nieco oliwy i wrzuć 2 rodzaje mięsa. Podmaż najpierw bez rozdrabniania, a jak mięso się zrumieni po obu stronach to zacznij rozdrabniać na mniejsze kawałki. Smaż aż mięso przestanie być surowe.
- Do mięsa dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj po czym wlej ciepły lub gorący bulion i czerwone wino. Dorzuć także przyprawy w całości – całe gałązki rozmarynu, oregano i listki laurowe. Ten etap z płynami robię już w garnku, bo moja i tak spora patelnia przy tej ilości sosu bolognese jest pełna, zatem wolę garnek i łatwiejsze mieszanie.
- Gotuj sos około 20-25 minut aż płyn się zredukuje. Pod koniec spróbuj i dopraw w razie potrzeby do smaku, ja lubię dodać jeszcze odrobinę chilli dla podkręcenia smaku!
- Ostatni etap to dodanie do sosu kilku łyżek tartego parmezanu oraz śmietany. Rozprowadź je w gorącym sosie, wymieszaj.
- Sosu wyjdzie spora porcja, możesz teraz połowę odłożyć, przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki aby wykorzystać w ciągu 2-3 dni do innego dania np. lasagne.
- Pod koniec przygotowywania sosu ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron dodaj do przygotowanego sosu, możesz też zachować pół szklanki wody z gotującego się makaronu i dodać do bolognese aby uzyskać najlepszą konsystencję. Makaron przekładaj na talerze, posypuj tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii. Podawaj!
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
1 comments
Tytuł przepisu się Pani pomylił – jest MAKARON Z PIECZONYM ŁOSOSIEM zamiast SPAGHETTI BOLOGNESE. Poza tym, to uper przepis 🙂