Ta szarlotka jest bardzo prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. To dość nietypowe, ale zamiast klasycznego ciasta do blaszki wsypujesz tu suche składniki i przykrywasz je warstwą jabłek. To sok z jabłek wsiąkając w suche składniki wiąże je i tworzy pyszne ciasto.
Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta
– ciasto czekoladowe ze śliwkami
– sernik dyniowy
– placek ze śliwkami
– ciasto dyniowe z czekoladą
– tort czekoladowy z owocami
– szarlotka na kruchym cieście
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– sernik z kajmakiem
– najlepsze ciasto marchewkowe
SYPANA SZARLOTKA
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Składniki:
- 170 g kaszy manny
- 400 g mąki pszennej
- 450 g cukru (+ dodatkowy przy bardzo kwaśnych jabłkach)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 kg kwaśnym jabłek (antonówki, szara reneta, zobacz które odmiany jabłek będą idealne)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 g zimnego masła
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C.
- Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wsyp do miski i bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie podziel mieszaninę na 3 równe części, lub odmierzaj przy tworzeniu ciasta po około 340 g (mniej więcej tyle ma każda z części).
- Jabłka umyj, nie obieraj, podziel jednak na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj jabłka na grubej tarce. Nie odciskaj jak mówią niektóre przepisy, sok który wydzielą przyda się do związania ciasta. Dodaj cynamon i jeśli Twoje jabłka są kwaśne około 2-3 łyżek cukru.
- Przygotuj dużą blaszkę do pieczenia (25 x 35 cm lub podobną). Wyłóż blaszkę dużym arkuszem papieru do pieczenia.
- Na dno blaszki wysyp pierwszą porcję suchych składników i wyrównaj. Następnie nałóż połowę porcji jabłek. Później druga porcja suchych składników i druga porcja jabłek. Na górę wsyp ostatnią porcję suchych składników.
- Masło wyjmij dopiero teraz z lodówki. Ścieraj je na tarce nad ciastem, tak aby wiórki ciasta przykryły całą powierzchnię.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 st C. Po wyjęciu pozwól szarlotce wystygnąć i nabrać stałej konsystencji, zanim ją pokroisz.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł