Sernik z kajmakiem

Kilka razy robiłam już różne serniki z dodatkiem kajmaku. Idealny wyszedł sernik pieczony w kąpieli wodnej gdzie kajmak był w środku a na serniku truskawki. Na pewno niedługo go zrobię ponownie i dam Wam przepis. Dziś sernik tradycyjny, w którym kajmakowa jest tylko polewa. Dla mnie połączenie idealne, będzie smakowało wszystkim wielbicielom karmelu.

A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
biszkopt z truskawkami
sernik z malinami
szybki biszkopt z rabarbarem
najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
prosta szarlotka

SERNIK z kajmakiem

Przygotowanie: 2 h + chłodzenie

Składniki:
– 1 kg sera do serników
– 250 g miękkiego masła
– 150 g cukru pudru
– 6 jajek
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 100 ml śmietanki 36%
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– masło i odrobina bułki tartej do formy

Składniki polewa:
– 200 g gotowego kajmaku
– 100 g masła
– 150 g cukru pudru (biały, brązowy lub połączenie obydwu)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, chodzi o masło, jajka, śmietana.
  2. Zacznij ucieranie mikserem od miękkiego masła, a następnie dodawaj do masła po jednym żółtku i po 2-3 łyżki cukru pudru. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę. Ucieranie potrwa 8-10 minut.
  3. Do masy dodaj ser sernikowy i na małych obrotach zmiksuj całość do połączenia. Pamiętaj aby ser był dobrej jakości, zwracaj uwagę na skład produktu.
  4. Dodaj cukier waniliowy, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksuj całość do połączenia składników.
  5. Białka zmiksuj w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodaj ubite białka do masy serowej i już za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj.
  6. Okrągłą formę o średnicy 25-28 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Boki nasmaruj masłem i obsyp odrobiną bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wlej masę sernikową.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz 60 minut. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik na 10 minut. Następnie otwórz całkowicie piekarnik i pozostaw sernik w środku jeszcze przez 15-20 minut. Teraz możesz wyjąć go z piekarnika i wystudzić.
  8. Czas na przygotowanie polewy kajmakowej. Na patelni rozpuść masło i wsyp cukier. Smaż aż masa zacznie lekko bomblować, ale uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj kajmak, zmniejsz płomień do bardzo małego i wymieszaj całość aby masa była jednolita. Wyłącz gaz i pozostaw masę aby przestygła i nieco stężała. Kiedy zrobi się bardziej gęsta wylej ją na sernik, najlepiej nie wyjmuj sernika z tortownicy. Pozostaw sernik do przestygnięcia, a następnie wstaw go do lodówki na min 3 h a najlepiej całą noc, aby masa stężała. U mnie krojenie było szybsze, dlatego na niektórych zdjęciach widać jeszcze dość płynną polewę 😉

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sernik z kajmakiem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kotlety mielone z kurczaka

Mielonego można zrobić na kilkanaście różnych sposobów. Dziś zapraszam Was na przepis na mielonego z mięsa kurczaka, do zrobienia którego...

Zamknij