Kiedy podczas planowania menu świątecznego przypomnicie sobie o pieczeniu piernika, a na ten dojrzewający nie będzie już czasu, skorzystajcie właśnie z tego przepisu. Dzięki niemu upieczenie pyszny miękki piernik, który genialnie pachnie i genialnie smakuje, a robi się go naprawdę bardzo szybko.
Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta:
– piernikowe muffiny
– ciasteczka brownie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– tort czekoladowy z owocami
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– ciasto makowe na biszkopcie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
SZYBKI PIERNIK
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 250 g cukru
– 2 jaja rozmiar L
– 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możesz użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdź skład czy nie ma w niej mąki lub cukru jako wypełniaczy)
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki powideł śliwkowych + 4-6 łyżek powideł do przełożenia piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżki kawy zbożowej
– 250 ml mleka
– 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
– 100 g czekolady deserowej
– masło i odrobina mąki do wysypania formy
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175 st C. Keksówkę natrzyj miękkim masłem i oprusz mąką pszenną, tak aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.
- Przygotuj dwie miski oraz garnek. W pierwszej misce wymieszaj: miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawę piernikową, cynamon oraz kakao. W drugiej misce natomiast roztrzepane jaja, mleko, kawę zbożową oraz sodę.
- Garnek (musi być na tyle duży aby pomieścił całe ciasto) postaw na kuchence. Wrzuć masło i je roztop, po czym dodaj cukier i wymieszaj aż ten się roztopi. Dodaj zawartość miski w której jest miód i powidła śliwkowe, wymieszaj, podgrzewaj jeszcze minutę i zdejmij z ognia. Teraz dodaj zawartość drugiej miski z jajami oraz mlekiem i energicznie wymieszaj masę. Do gorącej masy przesiej przez sitko mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Ciasto jest gotowe.
- Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanej keksówki, i wstaw do nagrzanego już piekarnika. Picz przez 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź całkowicie piernik. Wyjmij z formy i przekrój wzdłuż, posmaruj powidłami i nałóż ponownie górną połowę. Możesz przekroić na 3 części i posmarować nieco większą ilością powideł w środku, tak jak ja 😉
- W garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej połamaną na małe części czekoladę. Podgrzewaj na niedużym ogniu mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewą polej piernik i zostaw do zastygnięcia.
SMACZNEGO!
5 comments
Bardzo dobry i szybki w wykonaniu przepis.
Jaki wymiar brytwanki będzie odpowiedni?
standardowa forma tak zwana keksówka
A można użyć tortownicy do tego przepisu?
Tak, choć małej, bo ilość ciasta podana jest na keksówkę, która jest raczej mniejsza pojemnością.