Dziś mam dla Was expresowy przepis, bo curry z krewetkami i warzywami zrobisz dosłownie w 15 minut, czyli w czasie gotowania ryżu. Czy t nie jest dobra informacja? A do tego efekt jest pyszny!🙂
Szukasz pomysłów na potrawy w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– curry z kalafiorem
– makaron z tofu
– curry z batatem
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
– Żółte curry z kurczakiem
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
– 15-20 krewetek
– pół cukinii
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej papryki
– 400 ml mleka kokosowego
– 100 ml gęstej passaty pomidorowej
– 1 łyżka oleju
– 2 ząbki czosnku
– 1 cm świeżego imbiru
– 1 łyżka gotowej pasty curry – możesz użyć czerwonej lub zielonej pasty (dostosuj jej ilość do własnych upodobań, najpierw dodając połowę a w razie potrzeby dodając więcej)
– świeża dymka do posypania
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Czosnek i świeży imbir bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na małej tarce.
- Cukinię i papryki pokrój w cienkie paseczki.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane, wrzuć czosnek i świeży imbir i smaż około minuty. Dodaj cukinię i papryki i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj pastę curry.
- Wlej na patelnię mleko kokosowe, passatę pomidorową i wymieszaj. Zmniejsz pod patelnią płomień na średni, przykryj patelnię lub garnek pokrywką i duś warzywa od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut Na koniec dodaj do warzyw krewetki i gotuj 2-3 minuty.
- Curry podawaj z ugotowanym ryżem i dodatkiem świeżej dymki lub kolendry.
SMACZNEGO!