Makaron na moim stole czasem gości w zaskakującej formie, takiej jak tort makaronowy. Tym razem do środka wykorzystałam własnoręcznie zrobiony sos bolognese oraz cukinię.
Przygotowanie:40 minut
Ilość porcji: 10 porcji
Składniki:
– 1 opakowanie makaronu spaghetti lub podobnego (u mnie oczywiście Barilla)
– pół kilograma mięsa mielonego (może być wołowo-wieprzowe lub z karkówki)
– 1 mała cukinia pokrojona w plasterki
– 1 puszka pomidorów całych
– 2 ząbki czosnku
– spora garść świeżych ziół (koperek, natka, bazylia tymianek)
– 3 jajka
– 2 łyżki masła
– 20 dag startego sera (np ementaler)
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Sos bolognese:
podsmażcie mięso. Dodajcie posiekany czosnek, ponad połowę pomidorów z puszki (niech zostaną 2 pomidorki i cała zalewa), świeżą bazylię, sól i pieprz. Podduście i odparujcie tak, aby sos stał sie gęsty.
Makaron:
Ugotujcie makaron aldente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlejcie wodę. Do garnka z makaronem dodajcie masło, roztrzepane jajka oraz mniej więcej pół szklanki sera żółtego. Wymieszajcie i na chwilę przykryjcie.
Sposób przygotowania tortu:
Nałóżcie na dno okrągłej formy do tortów makaron, ugniatając go lekko. Na makaron wyłóżcie mięso, jednak tak aby brzegi pozostały puste. Nałóżcie plasterki cukinii a następnie resztę makaronu. Włóżcie do piekarnika przykrywając kawałkiem folii aluminiowej i zapiekajcie ok 20 min. Następnie odkryjcie, posypcie pozostałym żółtym serem i zapiekajcie do jego rozpuszczenia i zezłocenia.
Dajcie 10 min odpocząć zapiekance. Krójcie delikatnie na kawałki. Podawajcie z sosem pomidorowym zrobionym z pozostałych pomidorów i zalewy, ząbka czosnku i garści świeżych ulubionych ziół. Wystarczy wszystko przetrzeć w blenderze.
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy






2 comments
ale pysznie wygląda. uwielbiam makaron a ten ma przy okazji piękną formę
genialny pomysł na pyszne danie!