Smak mojego dzieciństwa, czy Twojego także? To dlaczego ich nie zrobić w domu? Takich jak kiedyś, z dużą ilością pieczarek, serem, ketchupem oraz posypane świeżym szczypiorkiem lub dymką. Pamiętam jedną budkę do której zawsze wracałam na zapiekanki, własnie dlatego że na nich był zawsze szczypiorek. Teraz też tak robię…
Są różne szkoły przygotowywania pieczarek. Ja lubię je drobno posiekane i podduszone wcześniej i doprawione. Możecie posiekać pieczarki nożem w małą kosteczkę, ale świetnie sprawdza się także starcie ich na tarce z dużymi oczkami.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Jak lubisz fast foodowe przepisy w domowym wykonaniu zajrzyj także do:
– przepisu na domowy cheeseburger
– domowe bułki do hamburgerów
– sałatka gyros
– burgery z indyka i cukinii
– wegeburger z kalafiora
– pizza z szynką i pieczarkami
– pizza z patelni
– pizza z ciasta francuskiego
– pizza na tortilli
– pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
– przepis na ogórki kiszone
Przygotowanie: 30 minut
Ilość zapiekanek: 3-5 w zależności od wielkości
Składniki:
– 300 g pieczarek
– pół cebuli
– 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
– 150 g sera typu gouda
– bagietka lub półbagietki
– sól, pieprz
– do podania: ketchup, szczypiorek
- Pieczarki pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce z grubymi oczkami. Cebule drobno posiekajcie.
- Na oliwie zeszklijcie cebulę, po czym dodajcie pieczarki. Należy je doprawić sporą szczyptą (lub dwoma) soli oraz pieprzem.
- Pieczarki podsmażajcie ok 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przekrójcie wzdłuż bagietki i zetrzyjcie ser na tarce o mniejszych oczkach. Nagrzejcie także piekarnik do 180 st C
- Na bagietkę włóżcie pieczarki, posypcie startym żółtym serem i wstawcie do piekarnika na 3-5 minut, aby ser się zapiekł a bagietka zrobiła chrupiąca. Po wyjęciu z pieca dodajcie ketchup i posiekany szczypiorek lub dymkę. Podawajcie od razu.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Przypomniały się piękne czasy. Te same co od frytek zawiniętych w gazetę 🙂