Nie zrażajcie się że niektórych składników nie macie w domu. Naprawdę warto je je kupić (powinniście znaleźć w każdym markecie) bo jestem pewna że danie to zrobicie wielokrotnie.
Przygotowanie: ok 2 h
Składniki:
– 15-20 kawałków żeberek wieprzowych
– otarta skórka i sok z 1 limonki
– 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 2-3 posiekane czerwone chili
– ok 5 cm kawałek świeżego imbiru – pokrojony w cieniutkie plastry)
– 2 łyżki oleju arachidowego
– 2 łyżki melasy
– 2 gwiazdki anyżu lub łyżeczkę startego
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub kawałek w całości połamany na mniejsze części
– 1 cebula pokrojona na 8 części
– 125 ml soku ananasowego
Wszystkie składniki marynaty wymieszajcie ze sobą. Wlejcie do dużej zamykanej foliowej torby lub do plastikowego zamykanego pudełka. Dodajcie żeberka i wymieszajcie wszystko. Mięso należy wsadzić do lodówki na min 2h, jednak ja proponuję przygotować wszystko poprzedniego dnia.
Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Mięso wraz z zalewą przełóżcie na blachę i wstawcie do piekarnika na 1h. Obracajcie w trakcie pieczenia kilkukrotnie.
SMACZNEGO 🙂
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
1 comments
Miałam kiedyś okazję jeść żeberka z miodem…ale ananas i melasa komponuje się chyba jeszcze lepiej! 🙂