Wpisz i naciśnij Enter

Żeberka z ananasem i melasą

Dziś przepis na pyszne żeberka. Pomysł i przepis zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson.
Nie zrażajcie się że niektórych składników nie macie w domu. Naprawdę warto je je kupić (powinniście znaleźć w każdym markecie) bo jestem pewna że danie to zrobicie wielokrotnie.
zeberkapieczone2

Przygotowanie: ok 2 h

Składniki:

– 15-20 kawałków żeberek wieprzowych
– otarta skórka i sok z 1 limonki
– 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 2-3 posiekane czerwone chili
– ok 5 cm kawałek świeżego imbiru – pokrojony w cieniutkie plastry)
– 2 łyżki oleju arachidowego
– 2 łyżki melasy
– 2 gwiazdki anyżu lub łyżeczkę startego
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub kawałek w całości połamany na mniejsze części
– 1 cebula pokrojona na 8 części
– 125 ml soku ananasowego

Wszystkie składniki marynaty wymieszajcie ze sobą. Wlejcie do dużej zamykanej foliowej torby lub do plastikowego zamykanego pudełka. Dodajcie żeberka i wymieszajcie wszystko. Mięso należy wsadzić do lodówki na min 2h, jednak ja proponuję przygotować wszystko poprzedniego dnia.

Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Mięso wraz z zalewą przełóżcie na blachę i wstawcie do piekarnika na 1h. Obracajcie w trakcie pieczenia kilkukrotnie.

SMACZNEGO 🙂

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
żeberka z ananasem i melasą
Data publikacji:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

One comment

  1. Miałam kiedyś okazję jeść żeberka z miodem…ale ananas i melasa komponuje się chyba jeszcze lepiej! 🙂