Znacie hiszpańską ziemniaczaną tortillę? Ja robię ją ostatnio coraz częściej, zwykle na kolację bo to bardzo pożywne danie, co zapewnią ziemniaki i duża ilość jajek.
Tym razem do mojej tortilli dodałam świeże liście szpinaku, a podałam ją z dodatkiem pysznego wędzonego łososia oraz śmietany 18%, której na zdjęciach nie zobaczycie, bo przypomniałam sobie o niej już po zrobieniu zdjęć przy rozpoczynaniu jedzenia tego dania. Musicie mi zatem uwierzyć że w tym zestawieniu smakuje doskonale 🙂
Polecam Wam także przepisy na:
– frittata ze szpinakiem
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
ZIEMNIACZANA TORTILLA ZE SZPINAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 300 g ziemniaków
– 1 niewielka cebula
– 4-5 jajek (jeśli masz rozmiar L użyj 4 sztuk, przy M dodaj 5 sztuk)
– 2 garści świeżych listków szpinaku baby
– sól, pieprz
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– kilka plasterków wędzonego łososia do podania
– śmietana 18% lub jogurt grecki do podania
– 2 łyżki koperku do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę oraz ziemniaki, dopraw 1/2 łyżeczki soli. Patelnię przykryj pokrywką i smaż ziemniaki przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Ziemniaki powinny się podsmażyć i zrobić się miękkie.
- 2 minuty przed końcem smażenia wrzuć umyte listki szpinaku, wymieszaj i podsmażaj aż listki nieco zwiędną.
- Do miseczki wbij jaja i dopraw je solą oraz pieprzem (użyj podobnej ilości jaką zwykle dodajesz np do jajecznicy).
- Masą jajeczną zalej ziemniaki na patelni. Smaż tortillę na średnim ogniu przez 7-8 minut. Po tym czasie przykryj patelnię większym talerzem a następnie energicznie odwróć całość i z talerza zsuń tortillę z powrotem na patelnię, tak aby usmażyć ją z drugiej strony. Możesz to zrobić też z pokrywką z patelni 🙂 Tortillę podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.
- Przełóż tortillę na duży talerz, dekoruj wędzonym łososiem, świeżym koperkiem. Podawaj z jogurtem greckim lub z dodatkiem gęstej śmietany.
- Podawaj od razu.
Smacznego!
1 comments
Brzmi mega smacznie. Ziemniaki, szpinak i łosoś. No bajka.