Zupa pomidorowa to klasyk, który chyba każdy zna i lubi. W tym przepisie postanowiłam dodać jej nowoczesny twist, łącząc ją z delikatnymi tortellini, które nadają całości sytości i ciekawego charakteru. To idealne danie na chłodniejsze dni, kiedy marzymy o czymś rozgrzewającym, ale też szybkim i prostym w przygotowaniu. Zupa jest pełna smaku dzięki aromatycznym przyprawom i słodkim pomidorom, a tortellini można dobrać według upodobań – z serem, mięsem lub warzywami. To rozwiązanie dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki w nieco innej odsłonie. Zapraszam do spróbowania!
PROSTA I SYCĄCA ZUPA POMIDOROWA
To idealna propozycja na sycącą zupę na obiad lub kolację, robi się szybko i równie szybko znika ona z talerzy.
Lubicie pyszne gęste zupy? Zajrzyjcie do tych przepisów:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– Krem z pieczonej marchewki
– Francuska zupa cebulowa
– Tajska zupa z krewetkami
– Zupa krem z pieczonego kalafiora i czosnku
– Zupa z zielonych szparagów
– Zupa pomidorowa z soczewicą
– Zupa z ciecierzycy
– Krem z selera
– Krem z pieczonych brokułów
– Krem z kiszonych ogórków
– Cytrynowa zupa z ciecierzycą
– Zupa czosnkowa
ZUPA Z TORTELLINI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
SKŁADNIKI:
– 400 g pomidorów krojonych z puszki (pulpy pomidorowej)
– 800-1000 ml bulionu z jarzyn lub rosołu domowego
– 400-600 g makaronu tortellini (np. z nadzieniem serowym)
– 1 łyżka oliwy
– 1 mała cebula lub 1 szalotka
– 2-3 ząbki czosnku
– 5 łyżek tartego parmezanu + dodatkowy do podania
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– sól i pieprz
– kilka plastrów surowego wędzonego boczku
– kilka łyżek śmietany 18%
– dodatkowe listki bazylii do podania
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Dodaj do garnka łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, a po 2 minutach dorzuć czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do garnka pulpę pomidorową i cały bulion.
- Zagotuj zupę i dodaj bezpośrednio do niej surowy makaron. Najlepiej kupić wersję świeżych tortellini, które gotuje się kilka minut. Gotuj je w zupie około 1 minuty dłużej, niż wskazuje opakowanie, dla gotowania w wodzie.
- Zupę dopraw oregano, chilli, bazylią, solą i pieprzem. Dodaj też 4-5 łyżek tartego parmezanu.
- Na gorącej patelni usmaż boczek na rumiano i chrupiąc.
- Nakładaj zupę do miseczek. Podawaj z łyżką śmietany i 1-2 plastrami boczku.
Smacznego!