Tajemnicą najlepszego żurku jest dobry domowy zakwas na żurek, do tego dobrej jakości biała kiełbasa, najlepiej domowa, ugotowane jajko i domowe chlebki do żurku. Pisze o tych domowych, bo na moim blogu znajdziecie wszystkie te przepisy i zagwarantuję Wam najlepszy możliwy efekt!
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– domowa biała kiełbasa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– farbowanie jajek barwnikami
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
ŻUREK W CHLEBIE
Przygotowanie: 1 h i 20 minut
Składniki:
– 500 surowej białej kiełbasy
– 2 l bulionu lub domowego rosołu
– 500 ml dobrego zakwasu na żurek, najlepiej domowego
– 2-3 listki laurowe
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżeczki chrzanu
– kilka jaj ugotowanych na twardo
– 2-3 łyżki śmietany 18%
– sól i pieprz
Do podania: chlebki do żurku wydrążone i przez 5-8 minut zapieczone w piekarniku.
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnka wlej gorący bulion i dodaj do niego białą kiełbasę i listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę (15 minut jak podają niektóre przepisy nie wystarczy).
- Kiełbasę wyjmij, pokrój w półplasterki i wrzuć ponownie do wywaru. Dodaj zakwas żurku, najpierw trochę mniej, a jeśli żurek będzie za mało kwaśny możesz dodać więcej. Ale uważaj zakwas może mocno zagęścić zupę, dlatego warto robić to stopniowo.
- Do zupy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, chrzan. Do miseczki ze śmietaną dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i wlej śmietanę do garnka z zupą. Podgrzewaj już tylko chwilę, dopraw solą i pieprzem.
- Wlej żurek do chlebków zapieczonych w piekarniku, zobacz w moim przepisie na chlebki jak to zrobić prawidłowo. Podawaj z ugotowanym jajkiem przekrojonym na pół.
Smacznego!