Jeśli zrobiliście już dobry zakwas na żurek w domu, lub kupicie dobrej jakości zakwas w sklepie, czas na przygotowanie najlepszego domowego żurku na Wielkanoc. Koniecznie z białą kiełbasą, koniecznie z jajkiem, z odrobiną czosnku, chrzanu, majerankiem. Bez tego nie ma prawdziwego żurku.
Drugą ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa. I tu znów zobaczcie jaki ma skład, kupcie najlepiej surową aby ugotować ją w wywarze. A najlepiej zróbcie sami w domu, link do mojego przepisu poniżej.
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– domowa biała kiełbasa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– farbowanie jajek barwnikami
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
Przygotowanie: ok 1 h i 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 500 białej kiełbasy surowej
– 2 l bulionu lub domowego rosołu
– 500 ml zakwasu na żurek
– 2-3 listki laurowe
– 1 łyżeczka majeranku suszonego
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżeczki chrzanu
– kilka jaj ugotowanych na twardo
– 2-3 łyżki śmietany 18%
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnka wlej gorący bulion i dodaj do niego surową białą kiełbasę i listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę (15 minut jak podają niektóre przepisy nie wystarczy).
- Kiełbasę wyjmij, pokrój w półplasterki i wrzuć ponownie do wywaru. Dodaj zakwas żurku, najpierw trochę mniej, a jeśli żurek będzie za mało kwaśny możesz dodać więcej. Ale uważaj zakwas może mocno zagęścić zupę.
- Do zupy dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, chrzan. Do miseczki ze śmietaną dodaj kilka łyżek gorącej zupy aby ją zahartować, a następnie wlej śmietanę do garnka. Podgrzewaj już tylko chwilę, dopraw solą i pieprzem.
- Żurek wlewaj do głębokich talerzy i podawaj z ugotowanym jajkiem przekrojonym na pół.
Smacznego!