Od wielu lat robię to ciasto, kiedyś niezliczoną ilość razy. To według mnie jest najbardziej wilgotne i najlepsze drożdżowe, a do tego jest naprawdę szybkie w przygotowaniu bo nie wymaga długich godzin wyrastania. Ciekawe jest to, że ciasto topi się z bardzo zimnej wodzie, dość nietypowy proces ale ciasto dzięki temu jest naprawdę wilgotne po upieczeniu. Niezwykle krótki jest też czas wyrastania, ciasto wyrasta już w piekarniku początkowo w niskiej temperaturze a później w wyższej.

Polecam Ci inne moje ulubione domowe na drożdżach:
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– najlepsze ciasto marchewkowe
CIASTO DROŻDŻOWE – TOPIELEC
Przygotowanie:1 h 30 minut
Składniki ciasto:
– 750 g mąki pszennej
– 4 jaja i 1 żółtko w rozmiarze M
– 100 g świeżych drożdży
– 200 g masła
– 250 ml mleka
– 170 g cukru pudru
– 16 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
– 1 łyżeczka cukru
– opcjonalnie: pół szklanki rodzynek
Składniki kruszonka:
– 180 g mąki pszennej
– 100 g cukru
– 16 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
– 125 g roztopionego masła
– 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego jaja, drożdże i mleko wyjmij na minimum 1h przed czasem z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
- Do mleka (jeśli nadal jest zimne króciutko je podgrzej, dosłownie aby było tylko lekko ciepłe) dodaj 1 łyżeczkę cukru oraz rozkruszone świeże drożdże. Dokładnie wymieszaj, tak aby drożdże rozpuściły się w mleku. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Do misy miksera wlej mleko z drożdżami, wsyp przesianą mąkę, dodaj jaja i żółtko oraz rozpuszczone masło. Wszystko wymieszaj mieszadłem typu hak przez 4-5 minut. Możesz to zrobić ręcznie ale zajmie to 6-7 minut.
- Do dużej miski wlej zimną, wręcz lodowatą wodę, nalewając ją do 2/3 wysokości. Ciasto wyjmij delikatnie z misy i wrzuć do wody. Ciasto najpierw opadnie na dno a później wypłynie. Ciasto powinno się moczyć w wodzie 10-15 minut i czasem wypływa już po kilku minutach a czasem dopiero po 10-12, dużo zależy od drożdży.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier i cukier z prawdziwą wanilią, a następnie mąkę. Wszystko wymieszaj łyżką aż sucha mąka zniknie.
- Prostokątną formę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
- Po wypłynięciu ciasta przełóż je powrotem do miski, doja cukier puder i rodzynki jeśli używasz. Już za pomocą dłoni wymieszaj ciasto jeszcze raz, aby połączyć je z dodatkami.
- Piekarnik rozgrzej do 50 stopni C.
- Ciasto przełóż do formy na papier do pieczenia i rozłóż na całej szerokości. Dla ułatwienia zwilż na koniec dłoń i wyrównaj. Na wierzchu rozrzuć pokruszoną w dłoniach kruszonkę.
- Drożdżowe piecz około 10 minut w temperaturze 50 st C, a następnie zwiększ temperaturę do 175 st C i piecz jeszcze 40-45 minut..
- Po wyjęciu z piekarnika lekko podnieś jeden koniec blaszki i wyciągając z papierem do pieczenia wyjmij ciasto na blat lub drewnianą deskę. Ciasto powinno stygnąć poza blaszką. Ja najbardziej lubię jeszcze lekko ciepłe drożdżowe
SMACZNEGO!



Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.

e-book Kolacje, przepisy do 40 minut






13 comments
Ach te drożdżówki ciężko się im oprzeć
pysznie wygląda, pysznie smakuje. Dzięki
Alexandra – bardzo się cieszę że skorzystałaś z przepisu. Ja robię go dość często i uważam ze jest to jeden z najlepszych przepisów na drożdżowe. Ale skoro próbowałaś i smakowało to już o tym wiesz
Niestety roztopiony tłuszcz nie pojawia się dalej w przepisie. Kiedy go dodać? Ja to przegapiłem. Dodałam na koniec. Zobaczymy, co wyjdzie z tego. Pozdrawiam. Ewa
Mam pytanie co zrobiłam nie tak jak ciasto mi nie wpłynęło ?
mogło być za gęste
W 4 punkcie
Za malo czasu czasami ciasto potrzebuje wiecej czasu
Sa przepisy że nawet godz
Witam, chciałabym zrobić dziś to ciasto ale mam pytanie o wielkość formy. Będę wdzięczna za odpowiedz.
standardowa duża forma ok 25×39 cm
Wyszło PRZEPYSZNE

! Jest naprawdę banalne w wykonaniu a smak cudowny. Absolutnie będę powtarzać przepis 


Babcia mówiła ,że cukier i masło na koniec dodawała, gdy ciasto wypłyneło.
ja dodaję cukier wtedy, tak jak w przepisie