Ciasto drożdżowe

Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto drożdżowe – większość była po prostu za sucha. A mi się marzyło pyszne i wilgotne ciacho. Po kilku nieudanych próbach znalazłam ten przepis na topielca. I tak lubimy się już kilka dobrych lat 🙂

Przygotowanie:1,5 godziny

Składniki:
– 750 g mąki pszennej
– 4 jaja i 1 żółtko
– 10 dag (kostka) świeżych drożdży
– 1 kostka margaryny do pieczenia
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 cukier wanilinowy
– ew dwie garści rodzynek
– szczypta soli

Przygotowanie:

Składniki wyjmijcie na 1 h przed przygotowaniem ciasta z lodówki. Wszystkie musi mieć temperaturę pokojową.
Zacznijcie od roztopienia margaryny – możecie to zrobić w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Odstawcie do przestygnięcia.
Drożdże połamcie rękami i połączcie z mlekiem oraz łyżeczką cukru. Odstawcie na ok 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, jaja, oraz urośnięte drożdże. Połączyć ręką. Kiedy ciasto będzie stanowiło jednolitą masę do dużej miski wlać zimnej – lodowatej wody. Wrzucić ciasto i poczekać 10-15 min aż wypłynie na wierzch. Ciasto wyjąć i połączyć z pozostałymi składnikami – cukrem, cukrem waniliowym i np rodzynkami. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.
Piekarnik nastawić na 50 st i piec ok 10 min, a następnie zwiększyć temperaturę do 175 st i piec ok 40-45 min aż do uzyskania pięknej żółto-brązowej skórki.
Ciasto nieco przestudzić i wyjąć z formy przez odwrócenie.
SMACZNEGO!

drozdzzowe2 (1 of 1)

drozdzzowe1 (1 of 1)

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Ciasto drożdżowe
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • Ania z nietylkopasta.pl

      Opublikowane 07/02/2014

      Alexandra – bardzo się cieszę że skorzystałaś z przepisu. Ja robię go dość często i uważam ze jest to jeden z najlepszych przepisów na drożdżowe. Ale skoro próbowałaś i smakowało to już o tym wiesz 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krewetki pikantne z choriso

Dania wyraziste i lekko pikantne to moje ulubione. I właściwie wszystko jedno czy królem jest mięso czy owoce morza. Oczywiście...

Zamknij