Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto drożdżowe – większość była po prostu za sucha. A mi się marzyło pyszne i wilgotne ciacho. Po kilku nieudanych próbach znalazłam ten przepis na topielca. I tak lubimy się już kilka dobrych lat :)

Przygotowanie:1,5 godziny

Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 4 jaja i 1 żółtko
- 10 dag (kostka) świeżych drożdży
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- ew dwie garści rodzynek
- szczypta soli

Przygotowanie:

Składniki wyjmijcie na 1 h przed przygotowaniem ciasta z lodówki. Wszystkie musi mieć temperaturę pokojową.
Zacznijcie od roztopienia margaryny – możecie to zrobić w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Odstawcie do przestygnięcia.
Drożdże połamcie rękami i połączcie z mlekiem oraz łyżeczką cukru. Odstawcie na ok 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, jaja, oraz urośnięte drożdże. Połączyć ręką. Kiedy ciasto będzie stanowiło jednolitą masę do dużej miski wlać zimnej – lodowatej wody. Wrzucić ciasto i poczekać 10-15 min aż wypłynie na wierzch. Ciasto wyjąć i połączyć z pozostałymi składnikami – cukrem, cukrem waniliowym i np rodzynkami. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.
Piekarnik nastawić na 50 st i piec ok 10 min, a następnie zwiększyć temperaturę do 175 st i piec ok 40-45 min aż do uzyskania pięknej żółto-brązowej skórki.
Ciasto nieco przestudzić i wyjąć z formy przez odwrócenie.
SMACZNEGO!

drozdzowe4 drozdzowe3
drozdzowe2 drozdzowe1

3 KOMENTARZE

    • Ania
      Ania z nietylkopasta.pl says:

      Alexandra – bardzo się cieszę że skorzystałaś z przepisu. Ja robię go dość często i uważam ze jest to jeden z najlepszych przepisów na drożdżowe. Ale skoro próbowałaś i smakowało to już o tym wiesz :)

Leave a Reply

Postępuj zgodnie z instrukacjami.