Pieczona ciecierzyca

Ale to jest dobre, naprawdę! Genialna przystawka, a właściwie chrupiące kuleczki idealne do zjedzenia przy ciekawym filmie. Ja moją ciecierzycę wykorzystałam do zrobienia pysznej meksykańskiej sałatki, którą pokazałam Wam już na Instagramie, a przepis na nią pojawi się już jutro.

Ważne – te pieczone kuleczki ciecierzycy najlepiej smakują na ciepło od razu po przygotowaniu. Dlatego przygotuj je bezpośrednio przed jedzeniem.

Zapraszam także do innych przepisów na inne przetwory z roślin strączkowych
hummus
hummus z soczewicą
pasta z soczewicy
hummus z suszonymi pomidorami

Przygotowanie: 25 minut

Składniki:
– 250 g ugotowanej ciecierzycy (możecie użyć ciecierzycy z puszki)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę ugotowaną przełóżcie o miseczki, dodajcie oliwę a następnie przyprawy. Dokładnie wymieszajcie, tak aby każde ziarenko miało szansę być otoczone przyprawami.
  2. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, a na niego wyłóżcie ciecierzycę, tak aby nie leżała jedna na drugiej.
  3. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczcie ok 25 minut, uważając aby się nie spaliła a była pięknie przyrumieniona i chrupiąca. Wyjmujcie i podawajcie.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pieczona ciecierzyca
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kalafiorowa

To jedna z bardziej prostych i popularnych zup które przygotowujemy w domu. Szczególnie popularna w okresie jesieni, kiedy kalafiory są...

Zamknij