Placki z gotowanych ziemniaków z fetą

Została Wam z obiadu resztka ziemniaków z którą zastanawiacie się co począć. To idealny przepis na wykorzystanie ziemniaków nawet następnego dnia. Wystarczy ze wstawicie je do lodówki a nazajutrz dodacie kilka dodatków, ser feta i gotowe 🙂 Robiłam już jakiś czas temu podobne placki z gotowanych ziemniaków, wykorzystując do nich suszone pomidory i podając ze szpinakiem. Polecam Wam serdecznie również tamten przepis.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
placki z kalafiora
– placki z ziemniaków i marchewki
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami

PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW z fetą

PRZYGOTOWANIE: 25 minut + czas gotowania i studzenia ziemniaków
ILOŚĆ PLACKÓW: 14-17 placków

SKŁADNIKI:

– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 1 jajko rozmiar L
– 150 g mąki pszennej + do podsypania
– 100-150 g sera feta
– 1 łyżeczka pieprzu
– olej do smażenia
– pomidorki koktajlowe
– koperek do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki po ugotowaniu zmiel w maszynce lub bardzo dokładnie zgnieć przy użyciu praski do ziemniaków. Upewnij się że ziemniaki są już chłodne, zanim dodasz kolejne składniki – jajo, mąkę, rozgnieciony widelcem ser feta, sól i pieprz. Dodaj je jednocześnie a dopiero później wyrób szybko ciasto za pomocą dłoni. Nie można ciasta wyrabiać zbyt długo ponieważ zacznie się kleić.
  2. Blat podsyp odrobiną mąki. Wyjmij porcję ciasta i zrób gruby wałek. Za pomocą noża podziel ciasto na porcje a z tych zrób placuszki o grubości ok 1 cm. Tak przygotowane placki smaż na oleju do zrumienienia z obu stron.
  3. Gotowe placuszki podaj posypane koperkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Placki z gotowanych ziemniaków z fetą
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Organic

    Opublikowane 30/10/2017

    Odpowiedz

    Wygląda naprawdę smakowicie! Do tego prosty przepis. Pomysł na dobrą kolację 🙂 Świetny przepis!

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z szynką

Połączenie czosnku, sosu śmietanowego i dodatków powtarzam chyba najczęściej. Moim ulubionym zestawieniem jest to z szynką parmeńską i oliwkami, ale...

Zamknij