Sałatka z awokado i figą

Ta sałatka to dość sprytne połączenie owoców i warzyw, słodkiego z wytrawnym, smaków delikatnych z wyrazistymi. To naprawdę bardzo ciekawe zestawienie smaków, a do tego ekspresowe wykonanie i w przypadku potrzeby zjedzenia na szybko, idealne rozwiązanie. Polecam szczególnie na kolację 🙂

Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki.  Polecam Wam także:
sałatka z kaszą bulgur i łososiem
sałatka tabbouleh
sałatka z kurczakiem i oscypkiem
sałatka z roślin strączkowych
sałatka cezar z kurczakiem
sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 1

Składniki:
– garść rukoli
– połowa awokado
– 1-2 figi
– kilka plasterków świeżego chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 płaska łyżeczka musztardy dijon
– sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół, pół owiń folią aluminiową i odłów na później. Połówkę obierz ze skóry, pokrop łyżeczką soku z cytryny i pokrój w paseczki.
  2. Na talerzu połóż rukolę lub inne sałaty o wyrazistym smaku. Na rukoli połóż awokado, pokrojoną w ćwiartki lub ósemki świeżą figę. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, odrobiny soli i pieprzu zrób sos. Aby lepiej się wymieszał dodaj do niego 1 łyżeczkę ciepłej przegotowanej wody. Sosem polej sałatkę, dodaj chilli.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Sałatka z awokado i figą
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak zrobić musztardę?

To moje pierwsze doświadczenie z własnoręcznie zrobioną musztardą i wyszło genialnie :) Spróbowała cała moja rodzina, a brat oświadczył że...

Zamknij