Smażony camembert z żurawiną

Smażony ser należy do takich dań które jem stosunkowo rzadko, ale za nimi tęsknię dość często. Podczas moich wyjazdów na Słowację i do Czech poznałam kotlety serowe, przygotowywane z sera żółtego, które uwielbiam. Tych w Polsce raczej się nie zjem, ale camembert z żurawiną spotykam częściej w restauracjach. Swego czasu jadałam go także w Ikei (wiecie czy nadal można go tam zjeść?). Jego zrobienie w domu jest dość proste, wystarczy panierka podobna do tej kotletowej, smażenie i gotowe. No i do tego koniecznie żurawina 🙂

Camembert możecie usmażyć w całości tak jak ja, lub pokroić go na mniejsze trójkąty, które panieruje się podobnie jak ser w całości. Mam tylko jedną uwagę – niektóre z serów są dość miękkie w środku, co może utrudnić smażenie pokrojonych części. Przy miękkim serze lepsze będzie smażenie go w całości.

Polecane przepisy:
sałatka z brokułem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
sałatka z kurczakiem i oscypkiem
sałatka z komosą ryżową i oscypkiem
sałatka makaronowa z serami
oscypek pieczony w boczku

PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1 porcja

Składniki:
– 1 ser camembert
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 jajko
– 3 łyżki bułki tartej
– olej lub oliwa do smażenia
– żurawina do podania, ewentualnie sałaty

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajko, mąkę i bułkę tartą włóżcie do 3 osobnych naczyń, najlepiej głębszych talerzy. Jajko roztrzepcie za pomocą widelca lub trzepaczki.
  2. Panierujcie ser najpierw w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż ser z obu stron na średnim ogniu do uzyskania chrupiącej i zarumienionej panierki. Po obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię pokrywką, dzięki temu ser będzie bardziej miękki w środku.
  4. Podawaj od razu po usmażeniu z żurawina. Dobrym pomysłem jest podanie go na sałacie lub z dodatkiem sałatki.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Smażony camembert z żurawiną
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ośmiornica prosty przepis

Przygotowanie ośmiornicy to naprawdę nic trudnego. Wystarczy trochę cierpliwości i 1,5 godziny czasu duszenia. Zachęcam Was do zakupu i przygotowania...

Zamknij