Spaghetti bolognese – przepis podstawowy

Na moim blogu znajdziecie wiele podstawowych przepisów kulinarnych, wiem bowiem że wiele/wielu z Was dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Wtedy trzeba zaczynać od dań najprostszych ale niewątpliwie smacznych, takich jak spaghetti bolognese.

Moja podstawowa wersja ma dość pikantną nutę, zatem jeśli wolicie bardziej łagodne dania zmniejszcie tylko ilość ostrych przypraw. Swoje spaghetti najczęściej robię z dobrej jakości mięsa wołowo-wieprzowego. Nie oszczędzajcie nigdy na mięsie, od jego jakości będzie zależał smak potrawy.

Polecam Wam także przepisy:
makaron z kurczakiem

spaghetti bolognese

 

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– pół kilograma mięsa wołowo-wieprzowego  mielonego
– puszka 400 g krojonych pomidorów
– 1 duży ząbek czosnku
– łyżka suszonego oregano
– sól, pieprz
– łyżka płatków chilli (lub mniej)
– 1 łyżeczka sosu worcestershire (opcjonalnie)
– świeżo starty ser (możecie użyć parmezanu ale ja wolę sery długo dojrzewające twarde które możecie kupić w każdym markecie)
– makaron spahhetti – dla 2 osób wystarczy połowa opakowania

Przygotowanie:

Tak jak w przypadku każdego z makaronów czynności robi się jednocześnie. Wstawcie wodę na makaron w dużym garnku a na patelni na odrobinie oleju dobrej jakości podsmażcie mięso. Podczas smażenia rozdzielajcie mięso na mniejsze kawałki aby nie zrobiły się duże grudy.  Następnie mięso dosólcie i dodajcie pieprzu – mniej więcej po łyżeczce obu.

Makaron wrzućcie do gotującej się wody, posólcie i gotujcie wg przepisu na opakowaniu.

Do usmażonego mięsa dodajcie puszkę pomidorów, czosnek, oregano, płatki chilli i sos worcestershire (jeśli go nie macie, pomińcie). Smażcie wszystko ok 8-10 min a na koniec spróbujcie czy smak Wam odpowiada. To moment kiedy można jeszcze doprawić sos. Ugotowany makaron wyłóżcie na talerze, dodajcie sos bolognese i posypcie tartym serem. Podawajcie od razu po przygotowaniu 🙂
SMACZNEGO!

 

spaghetti bolognese

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Spaghetti bolognese
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tacos z wieprzowiną

Dziś mam dla Was przepis 2 w 1. Dlaczego tak? Upieczoną na potrzeby tego przepisu łopatkę wieprzową możecie zjeść samodzielnie,...

Zamknij