Szybki piernik – najlepszy

Kiedy podczas planowania menu świątecznego przypomnicie sobie o pieczeniu piernika, a na ten dojrzewający nie będzie już czasu, skorzystajcie właśnie z tego przepisu. Dzięki niemu upieczenie pyszny miękki piernik, który genialnie pachnie i genialnie smakuje, a robi się go naprawdę bardzo szybko.

Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta:
piernikowe muffiny
ciasteczka brownie
podstawowy przepis na pierniczki
ciasteczka migdałowe
ciasteczka z melasą
wafle z kajmakiem
kruche ciasteczka świąteczne
ciasto makowe na biszkopcie

Przygotowanie: 60 minut

Składniki:

– 300 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 250 g cukru
– 2 jaja rozmiar L
– 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru)
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki powideł śliwkowych + 4-6 łyżek powideł do przełożenia piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżki kawy zbożowej
– 250 ml mleka
– 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
– 100 g czekolady deserowej
– masło i odrobina mąki do wysypania formy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 st C. Keksówkę natrzyj miękkim masłem i wysyp mąką pszenną, tak aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.
  2. Przygotuj dwie miski oraz rondelek. W pierwszej misce wymieszaj: miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawę piernikową, cynamon oraz kakao. W drugiej misce natomiast roztrzepane jaja, mleko, kawę zbożową oraz sodę.
  3. Rondelek (musi być na tyle duży aby pomieścił całe ciasto) postaw na kuchence. Wrzuć masło i je roztop, po czym dodaj cukier i wymieszaj aż ten się roztopi. Dodaj zawartość miski w której jest miód i powidła śliwkowe, wymieszaj, podgrzewaj jeszcze minutę i zdejmij z ognia. Teraz dodaj zawartość 2 miski z jajami oraz mlekiem, i energicznie wymieszaj masę. Do gorącej masy przez sitko przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Ciasto jest gotowe.
  4. Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanej keksówki, i wstaw do nagrzanego już piekarnika. Picz przez 50 minut, do tzw suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu wystudź całkowicie piernik. Wyjmij z formy i przekrój wzdłuż, posmaruj powidłami i nałóż ponownie górną połowę.
  6. W garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej połamaną na małe części czekoladę. Podgrzewaj na niedużym ogniu mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewą polej piernik.

SMACZNEGO!

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Szybki piernik - najlepszy
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 45 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Placek po węgiersku

Z mojego przepisu zawsze wam się uda. I to nie jest czcze gadanie, mój J. stwierdził że to najlepszy placek...

Zamknij