Ta przepyszna zupa to naprawdę sycące danie, a składniki i ich zestawienie dają smak zbliżony do lasagne. Do jej przygotowania niezbędny będzie dobry bulion lub domowy rosół oraz jakościowa passata pomidorowa. Do zupy dodaje się makaron, najlepszy będzie orichiette, ale możesz też użyć mniejszych muszelek lub innego makaronu. Makaron po prostu wrzuć do gorącej zupy i ugotuj go w podanym czasie z opakowania, lub do czasu kiedy uznasz, że jest idealny! Na koniec wystarczy dodać białą fasolę z puszki i gotować już tylko chwilkę by fasola się nie rozpadła.
DLACZEGO ZUPA SMAKUJE JAK LASAGNE?
Sekretem jest oczywiście połączenie makaronu, pomidorów w passacie oraz pysznego toppingu, który zrobisz z serka ricotta, parmezanu i świeżych ziół. Ta zupa z tym dodatkiem smakuje nieziemsko, a zaraziłam nią już wiele osób, więc to nie tylko moje zdanie. Była dla wielu osób totalnym zaskoczeniem.
Oczywiście zupę o smaku lasagne możesz zrobić z wołowiną mieloną, ale w mojej ocenie ona nie jest tu niezbędna. Biała fasola tak świetnie pasuje do tego zestawienia, jest sycąca i pyszna. No a całość naprawdę łatwa w przygotowaniu!
Lubicie pyszne gęste zupy? Zajrzyjcie do tych przepisów:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– Krem z pieczonej marchewki
– Francuska zupa cebulowa
– Tajska zupa z krewetkami
– Zupa krem z pieczonego kalafiora i czosnku
– Zupa z zielonych szparagów
– Zupa pomidorowa z soczewicą
– Zupa z ciecierzycy
– Krem z selera
– Krem z pieczonych brokułów
– Krem z kiszonych ogórków
– Cytrynowa zupa z ciecierzycą
– Zupa czosnkowa
ZUPA O SMAKU LASAGNE
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
SKŁADNIKI:
– 600-700 g passaty pomidorowej
– 500-700 ml bulionu z jarzyn lub rosołu domowego
– 200 g makaronu orichiette lub podobnego
– 1 puszka białej fasoli
– 1 łyżka oliwy
– 1 świeże chilli (lub pół dużego)
– 1 mała cebula lub 1 szalotka
– 2 ząbki czosnku
– 250 g sera ricotta
– 5 łyżki tartego parmezanu
– 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz
– dodatkowe listki bazylii do podania
Przygotowanie:
- Cebulę lub dymkę, chilli i czosnek drobno posiekaj.
- Dodaj do garnka łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli dostosuj do własnych upodobań względem ostrości dania. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do garnka passatę pomidorową i cały bulion.
- Zagotuj zupę i dodaj bezpośrednio do niej surowy makaron. Makaron będzie gotował się w środku. Czas gotowania zależy oczywiście od rodzaju makaronu, ale powinno wystarczyć około 10-11 minut.
- Kiedy makaron zrobi się miękki, dodaj odsączoną białą fasolę z puszki i wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj jeszcze 1-2 minuty.
- Przygotuj serowy topping. W miseczce zmieszaj ser ricotta, drobno starty parmezan lub na przykład grana padano, posiekaną bazylię i pietruszkę. Zupę wlej do miseczek i dodaj ricottę z dodatkami. Wszystko posyp świeżymi listkami bazylii, dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj!
Smacznego!