Jeśli na obiad chcecie zrobić przepyszną i zdrową rybę, polecam Wam podać ją z pysznym czerwonym pesto oraz z duszonym szpinakiem. Jeśli zdecydujecie się na kupienie gotowego pesto koniecznie przeczytajcie jego skład na opakowaniu, niestety w większości dostępnych na półce zamiast suszonych pomidorów w składzie znajdziecie pomidory tradycyjne lub inne zamienniki. Dlatego warto zrobić pesto samodzielnie w domu, polecam zatem mój przepis na czerwone pesto.
Polecam Wam także:
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
dorsz ze szpinakiem
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 300 g filetów lub polędwiczek z dorsza
– sól i pieprz
– 3-4 łyżki mąki
– olej do smażenia
– 4 garści świeżych liści szpinaku
– 4-5 ząbków czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta gałki muszkatołowej
– 2-3 łyżki czerwonego pesto
PRZYGOTOWANIE:
- Rybę przypraw solą i pieprzem a następnie obtoczyć ją w mące. Rybę smaż na sporej ilości oleju na dość dużym ogniu aby pięknie się zrumieniła z obu stron.
- W tym samym czasie przygotuj szpinak. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, szpinak umyj. Na odrobinie oliwy podsmaż krótko czosnek po czym włóż na patelnię szpinak, dodaj sól do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli czosnek zacznie się za bardzo rumienić możesz dodać odrobinę wody.
- Rybę podawaj na duszonym szpinaku z dodatkiem czerwonego pesto. Do ryby idealnie pasuje kasza lub ryż.
Smacznego!
1 comments
O, wygląda świetnie. Powiem szczerze, że robiłam dorsza jedynie w sosie koperkowym lub śmietanowym. Wypróbuję Twój przepis 😉