To kolejna po hummusach i paście muhammara pasta warzywana, której przepis prezentuję Wam na ramach bloga. Baba ganoush będzie smakowała nawet tym z Was, którzy nie są wielkimi zwolennikami bakłażanów. Warzywa te podczas pieczenia i po zmieszaniu z kilkoma dodatkami robią się pełne smaku i aromatu. Choć w wielu restauracjach jadłam dość średnie odmiany baba ganoush, w tej wersji klasycznej której przepis znajdziecie poniżej jest genialna, śmiało powiem że to moja ulubiona pasta z warzyw!
Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– pieczone bakłażany
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z suszonymi pomidorami
– muhammara – pasta z pieczonej papryki
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– masło czosnkowe
– hummus z soczewicą
– Pasta z wędzonej makreli
BABA GANOUSH
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
– 2 duże bakłażany
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 czubata łyżka pasty tahini
– pół limonki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soli
– natka pietruszki do posypania
– pestki świeżego granata do posypania
Przygotowanie:
- Do rozgrzanego piekarnika (180 st C) włóż blachę z bakłażanami, które wcześniej lekko natnij wkładając kilka razy nóż w środek, mniej więcej do połowy głębokości. Ta czynność pomoże się upiec bakłażany równomiernie w środku.
- UWAGA: Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt bakłażany można podwędzić na grillu lub w wędzarce, lub w przypadku piekarnika do folii aluminiowej włożyć trochę wiórków z drzewa owocowego (wiórków wędzarniczych), folię zawinąć tworząc kieszonkę i z góry przeciąć w kilku miejscach aby zapach się rozchodził. Tak przygotowane wiórki włóż do piekarnika a jeszcze lepiej na grill.
- Piecz bakłażany przez 20-30 minut w zależności od ich wielkości, obracając je co jakiś czas w trakcie pieczenia.
- Bakłażany po wyjęciu odłóż na chwilę aby nieco przestygły, a następnie zdejmij skórę i oddziel cały miąższ. Możesz go teraz posiekać drobno nożem lub zblendować ale tylko chwilkę.
- Do blendera dodaj oliwę (1 łyżkę),pastę tahini, sok z limonki, czosnek, sól. Możesz całość zblendować i dodać do pokrojonego bakłażana lub dodać do blendera bakłażana i połączyć całość. Pastę przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy, posyp posiekaną pietruszką i pestkami granata.
- Podawaj z pieczywem, chlebkiem pita lub warzywami.
SMACZNEGO!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
1 comments
Pyszna 🙂