Szakszuka z choriso

Pokazywałam Wam już przepisy na szakszukę klasyczną, taką z boczkiem, kurkami czy fasolą. Przyszedł więc czas na szakszukę z choriso, pikantną kiełbasą która idealnie pasuje do pomidorów i jajek. Zapraszam do tego przepisu i wszystkich pozostałych przepisów na szakszukę.

Polecam Wam także przepisy na:
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką

SZAKSZUKA Z CHORISO

PRZYGOTOWANIE: 15 minut

SKŁADNIKI:

– 3 średnie pomidory lub puszka krojonych pomidorów
– 100 g pikantnego choriso
– 3-4 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1  łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– ewentualnie kilka dużych kaparów do podania
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na oliwie podsmaż na patelni czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin rzymski, wędzoną paprykę, pieprz cayenne. Wystarczą 2-3 minuty. Przyprawy dodawane poza czosnkiem możesz zastąpić jedną mieszanką przypraw, jaką jest Harrisa. Dodaj do tego pokrojoną w cienkie półplasterki kiełbasę choriso i krótko smaż.
  2. Pomidory pokrój w kostkę lub użyj puszki krojonych pomidorów. Jeśli dodajesz pomidory świeże duś je dodatkowe 3-4 minuty na patelni i dodaj około 80 ml wody.
  3. Stwórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory z choriso, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i dużymi kaparami jeśli używasz. Podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Szakszuka z choriso
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!