Został Ci farsz z pierogów ruskich? A może tak go lubisz, że masz ochotę zrobić go właśnie do takich prostych pasztecików, jakie Ci dziś pokażę w tym przepisie. To naprawdę bardzo proste w przygotowaniu danie na przykład na kolację lub idealna przekąska na wszelkie imprezy.
Te paszteciki będą świetnie pasowały do czerwonego barszczu. Następnym razem zamiast klasyków z kapustą i grzybami zrób właśnie takie ruskie i zachwycaj się tym połączeniem. Będzie pysznie!
Polecam Ci także przepisy:
Pierogi ruskie
Kopytka ruskie
Kotlety ruskie
Naleśniki ruskie
Paszteciki z kapustą i grzybami
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Mini pizze na cieście francuskim
Pizza na cieście francuskim
Pizza z ciasta francuskiego – VIDEO
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Tarta z karmelizowaną cebulą
Ciastka z jabłkami jak z McDonald’s
Mini tarty ze szparagami
PIEROGI RUSKIE
Ilość porcji: kilkanaście pasztecików
Przygotowanie: 30 minut + czas gotowania ziemniaków
Składniki:
– 1 gotowe ciasto francuskie
– 250 g ugotowanych ziemniaków
– 250 g białego sera
– 1 nieduża cebula
– 1 łyżka oleju
– 1/2 łyżeczki soli
– 1-2 łyżeczki pieprzu (ja wolę bardziej pikantne i daję 2 łyżeczki)
– 1 jajko + czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki i rozgnieć je za pomocą tłuczka do ziemniaków na jednolite pure, bez większych grudek. Ziemniaki wystudź, zanim dodasz do nich ser.
- W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Cebula powinna zrobić się lekko brązowa.
- Do ziemniaków dodaj ser, usmażoną cebulę, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszaj i spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
- Ciasto francuskie rozłóż. Wyłóż na nie przygotowane nadzienie ruskie, pozostawiając 5-6 brzeg wzdłuż dłuższego boku. Zacznij zwijać ciasto w rulon, tak aby wolnym obrzeżem zamknąć całość. Ja smaruje obrzeże jeszcze odrobinę wodą, aby mój rulon lepiej się skleił.
- Za pomocą ostrego noża krój paszteciki szerokości mniej więcej 3 cm. Paszteciki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozkłóć jajko. Za pomocą pędzla kuchennego smaruj jajkiem paszteciki. Możesz je jeszcze posypać czarnuszką, pasuje idealnie.
- Paszteciki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
SMACZNEGO!
1 comments
Paszteciki wyszły przepyszne.
Pani blog to moje ostatnie odkrycie, w kolejce już czekają placuszki z serkiem waniliowym i batat pieczony na jogurcie 🙂