Uwielbiam wiosenne szparagi, goszczą w tym czasie u mnie na śniadanie, kolację oraz obiad. Można je przecież przygotować na tak wiele pysznych sposobów.
Tym razem mam dla Ciebie propozycję idealną na lekki obiad lub kolację, ale to także świetna opcja dodatku do obiadu do ryby czy mięsa. A co najważniejsze te szparagi robią się właściwie same!
Zajrzyj także do:
Omlet ze szparagami
Makaron z fetą i warzywami
Cytrynowy makaron ze szparagami
Tortellini ze szparagami
Krem z zielonych szparagów
Makaron ze szparagami
Sałatka ze szparagami i jajkiem
Jajka zapiekane z parmezanem
Pieczone szparagi z serem feta
PIECZONE SZPARAGI Z MOZZARELLĄ
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 2 łyżki masła
– 1 ząbek czosnku
– pół szklanki tartego sera mozzarella
– 8-12 pomidorków koktajlowych
– sól i pieprz
– świeże listki bazylii do podania
Przygotowanie:
- SZPARAGI: Szparagi umyj, odetnij lub odłam końcówki.
- Rozpuść masło i dodaj do jeszcze gorącego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz nieco soli i pieprzu.
- Szparagi ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce i nasmaruj przygotowanym masłem. Najlepiej wykorzystaj do tego pędzel kuchenny.
- Szparagi posyp tartą mozzarellą oraz przekrojonymi na 2 lub 3 części pomidorkami koktajlowymi. Na koniec dopraw jeszcze całość solą i pieprzem.
- Szparagi wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj przez 10-12 minut, aż warzywa zmiękną, a ser się rozpuści i stworzy apetyczną kołderkę.
- Szparagi podawaj posypane świeżymi listkami bazylii z dobrej jakości pieczywem.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł