Klasyka kuchni meksykańskiej, guacamole jada się tam bowiem do wszystkiego. Ja bardzo je lubię podane z nachos, ale bardzo często wykorzystuję guacamole także jako dodatek do innych dań, który tak fantastycznie podkręci smak.
Gotowe guacamole dostępne w sklepach w małych plastikowych pojemniczkach to zdecydowanie nie to samo. Oczywiście można spierać się o to, jakie dodatki dodawać do środka, o to czy dodać lub nie pomidory, chilli czy kolendrę, ale to w guacamole jest najlepsze, że o finalnym smaku możecie zadecydować sami. Tu wrzucam Wam bazę, z opisem co jest obowiązkowe a co opcjonalne. Resztę zrobisz samodzielnie!
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej, zapraszam Was także do przepisów na:
Naleśniki meksykańskie
Burrito z kurczakiem
Tacos z kurczakiem i guacamole
Nachos z kurczakiem
Sałatka meksykańska z kurczakiem
Tacos z szarpaną wieprzowiną
Huevos Motuleños – jajka z guacamole
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Fajitas z kurczaka
Quesadilla z kurczakiem
Chilli con carne
Tacos z kurczakiem mole
GUACAMOLE
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 3-5 sztuk dojrzałych owoców awokado* (w zależności od wielkości)
– 1 limonka
– pół czerwonej cebuli
– 1 pomidor
– 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
– 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
– 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
– świeżo mielony pieprz, sól
Przygotowanie:
- JAK WYBRAĆ AWOKADO? To bywa największy problem. Najlepsza w mojej ocenie będzie odmiana hass. Wybierzcie dojrzałe owoce, które mają już ciemną skórkę i są miękkie, ale nie zapadają się do środka.
- Przygotuj składniki guacamole: czerwoną cebulę bardzo drobno pokrój w kostkę. Z pomidora usuń gniazda nasienne i także pokrój drobno. Przygotuj także drobno pokrojony (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek, bardzo drobno posiekane chilli (dobierz ilość w zależności od jego ostrości i własnych preferencji) oraz drobno posiekaną kolendrę.
- Awokado przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki wyjmij miąższ do miski. Po wyjęciu wszystkich części skrop awokado sokiem z limonki i rozgniataj awokado za pomocą widelca lub moździerza.
- Do rozgniecionego awokado dodaj wszystkie dodatki, których używasz i dopraw całość solą oraz pieprzem. Wymieszaj i podawaj.
- Jeśli przechowujesz guacamole dłużej, to do miski z sosem dodaj 1-3 pestki od awokado, wtykając je w sos. To zapobiegnie szybkiemu ciemnieniu sosu.
SMACZNEGO!