Ta turecka prawie pizza to słynne pide, przygotowane na grubym, puszystym cieście i złożone w bardzo tradycyjny kształt łódki. Możesz zrobić pide tylko z serem lub położyć tam dowolne dodatki. Często spotyka się wersję z jajkiem, którą ja również bardzo lubię i na pewno za jakiś czas pokażę Wam jak ja zrobić w szczegółach.
Zajrzyj też do przepisów:
Pizza na zakwasie
Ciasto na pizzę
Włoska pizza na cienkim cieście
Pizza z patelni bez drożdży
Pizza na cieście francuskim
Pizza z batatów z kurczakiem
Pizza na tortilli
Mini pizza
Pizza z szynką i pieczarkami
Pizza z ciasta francuskiego – VIDEO
Frittata z bakłażanem i fetą
Zapiekanka z cukinią – frittata z cukinią
Frittata z batatem i szpinakiem
Tarta z karmelizowaną cebulą
Tarta z pomidorami i bakłażanem
Galette z pieczarkami i gorgonzolą
Tarta z łososiem w kształcie ryby
Tarta z warzywami
Tarta z porem i łososiem
Tarta z boczkiem czyli klasyczna Quiche Lorraine
Mini pizze na cieście francuskim
TURECKIE PIDE
Przygotowanie: 2 h
Ilość porcji: 6 placków pide – dla 6 osób
Składniki ciasto:
– 250 ml ciepłego mleka
– 250 ml ciepłej wody
– 125 ml oleju roślinnego
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka suchych drożdży instant
– 800 g mąki
– 2 łyżeczki soli
Do pide:
– 300 g tartego sera mozzarella
– 250-300 g tartego sera cheddar
– dowolne dodatki
– do nasmarowania: 1 jako + 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj przesianą mąkę pszenną, cukier, wodę, mleko, drożdże i olej. Za pomocą końcówki typu hak zacznij mieszać, a jak ciasto się połączy, dodaj sól. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut aż będzie jednolite i zacznie odchodzić od ścianek misy.
- Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrastania pod przykryciem przez 60 minut.
- Po podwojeniu lub nawet potrojeniu objętości podziel ciasto na 6 porcji. Każdą z porcji rozwałkuj na podłużny kształt łodzi i połóż na papierze do pieczenia. Na dużej blaszce piekarnikowej zmieszczą się 2 placki pide, wiec albo przygotuj od razu 3 blaszki albo rób po 2.
- Na środku każdego rozwałkowanego ciasta połóż sporą porcję sera – pół na pół mozzarella i cheddar. Teraz zawiń boki każdego placka i końcówki złącz, tak aby łódka zyskała rant. Tak przygotowane pide odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia i rozgrzej w tym czasie piekarnik do 190o C.
- Po 30 minutach nasmaruj boki pide roztrzepanym jajkiem z odrobiną oleju i wstaw do piekarnika. Piecz placki przez 16-19 minut, aż się zezłocą a ser pięknie rozpuści.
SMACZNEGO!