To aż niemożliwe, że do tej pory na blogu nie było tego przepisu, bo ja wprost kocham babkę ziemniaczaną! Kiedyś robiłam ją częściej, często z dodatkiem kiełbasy lub boczku, a nawet oba te dodatki łączyłam ze sobą i dodawałam do środka. Dziś coraz częściej moja babka ziemniaczana nie ma w środku dodatku mięsnego, a jak ktoś sobie jego życzy, to można go podać obok. Dzięki temu będzie idealna dla tych, co mięsa jedzą mniej lub nie jedzą go wcale, ale i dla tych którzy są na diecie flexitariańskiej, czyli mięso jedzą tylko wtedy, kiedy mają gwarancję, że jest najwyższej jakości.
Masz ochotę na więcej ziemniaczanych przepisów? Koniecznie zajrzyj do:
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Chrupiące nacinane ziemniaczki
Tarta z ziemniaków
Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem
Chrupiące pieczone ziemniaki w parmezanie
Placek po węgiersku
Mega chrupiące placki ziemniaczane
Ziemniaki pieczone z białym serkiem
Placki z gotowanych ziemniaków
Ziemniaki z gzikiem
Ziemniaki jak z ogniska!
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem
Pieczone ziemniaki z guacamole
Kopytka ruskie
Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Placki z ziemniaków i marchewki
Muffiny ziemniaczane
Pieczone ziemniaki
Ziemniaki zapiekane ze śmietaną – gratin ziemniaczane
Ziemniaki Hasselback – ziemniaki nakrajane
BABKA ZIEMNIACZANA
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Ilość porcji: 3-4
Forma: porcja na 1 keksówkę
Składniki:
– 1,2 kg ziemniaków
– 2 mniejsze lub 1 duża cebula
– 1 jajko rozmiar L
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku lub oregano, 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
– do nasmarowania formy: masło lub połączenie masła i bułki tartej
– opcjonalnie: 1 szklanka pokrojonego w kostkę boczku lub kiełbasy, albo jedno i drugie + tłusz do smażenia
– do podania: kwaśna śmietana, plasterki podsmażonego wędzonego boczku, świeże zioła: najlepsze są szczypior i koperek, ale natka pietruszki też pasuje
PRZYGOTOWANIE:
- WERSJA Z MIĘSEM W ŚRODKU: Boczek i kiełbasę lub jedno z nich pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na oleju, lub oliwie na chrupiąco.
- Piekarnik rozgrzej do 200o C.
- BABKA ZIEMNIACZANA: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Możesz do tego wykorzystać robot kuchenny i tarczę tnącą, będzie szybciej.
- Przetarte ziemniaki przełóż na sitko i bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru płynów. Ja robię to na 2 lub 3 tury, bo ziemniaków jest sporo.
- Cebulę również zetrzyj na małych oczkach. Dodaj do ziemniaków, po czym dodaj do nich także mąkę, jako, wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie i jeśli robisz wersję mięsną, to dorzuć jeszcze przygotowane skwarki mięsne.
- W zależności od rodzaju formy, z jakiej korzystasz, nasmaruj ją masłem, masłem z bułką tartą lub nie smaruj wcale (forma silikonowa – nie ma potrzeby smarować, forma z pokryciem teflonowym – wystarczy masło, inne blaszki – masło oraz bułka tarta).
- Do tak przygotowanej formy przełóż przygotowane ciasto ziemniaczane, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Babkę zapiekaj przez 50-60 minut aż środek przestanie być bardzo klejący, a wierzch się ładnie zrumieni.
- Mój ulubiony sposób podawania babki to porcja kwaśnej śmietany 18%, chipsy z wędzonego boczku i świeże posiekane zioła. W takim zestawieniu smakuje wyśmienicie!
- Babka jest też idealna na następny czy kolejny dzień! Wystarczy ją nieco podsmażyć i będzie genialna.
Smacznego!