Uwielbiam lemoniadę przygotowaną z soczystego, dojrzałego arbuza. Robiłam ją zawsze w klasycznej wersji, robiąc sok ze świeżego arbuza, z dodatkami lub bez i uzupełniając wodą. Ale tym razem mam dla Was prawdziwą petardę! Czemu petardę? Bo arbuza najpierw się zamraża, następnie robi się z niego gęsty i pyszny sorbet, a dopiero później uzupełnia wodą. Dzięki temu napój jest od razu zimny i pyszny, idealny na upały.
Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
– lemoniada ogórkowa
– lemoniada arbuzowa
– lemoniada wiśniowa
– lemoniadę czereśniową
– lemoniadę malinową
– lemoniadę melonową
– oraz coś z dodatkiem alkoholu – przepis na granitę mohito.
LEMONIADA Z MROŻONEGO ARBUZA
PRZYGOTOWANIE: 10 minut + zamrażanie owoców
SKŁADNIKI:
• 2 szklanki arbuza pokrojonego w niewielką kostkę
• sok z 1 limonki
• opcjonalnie: cukier lub syrop cukrowy do smaku
• woda gazowana
• gałązka świeżej mięty na porcję lemoniady
• plasterki limonki do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Pokrój arbuza w niewielką kostkę i włóż do zamrażarki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
- Arbuza przełóż do misy blendera (sprzęt z opcją kruszenia lodu), dodaj sok z limonki i jeśli arbuz nie jest zbyt słodki także nieco cukru lub syropu cukrowego.
- Zmiksuj arbuza na gęsty sorbet lodowy. Jeśli będzie to trudne, dodaj nieco zimnej wody, to ułatwi zadanie.
- Do szklanek przekładaj mrożony sorbet arbuzowy, mniej więcej do połowy szklanki i uzupełniaj wodą gazowaną.
- Lemoniadę ozdabiaj świeżymi listkami mięty oraz plasterkami limonki.
Smacznego!