Genialny makaron w sosie, który pozostanie z Tobą na długo. Wystarczy kilka składników, a efekt jest niesamowity! Najpierw podsmaż dość długo cebulę, ta musi stać się miękka, złota i pachnąca. Później dodaj nieco wina, kilka przypraw a na koniec obowiązkowo śmietankę i ser. One pomogą stworzyć przepyszny, kremowy sos.
Do sosu najlepiej wykorzystać ser gruyere, jest on dostępny w marketach, spróbuj go znaleźć na półce. Jeśli nie możesz go kupić, zastąp go parmezanem, grana padano lub innym twardym dojrzewającym serem.
Zapraszam Cię też do innych przepisów makaronowych:
Makaron z tuńczykiem
Makaron puttanesca
Makaron z boczkiem i pieczarkami
Makaron z boczkiem i groszkiem
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem
Makaron z sosem cebulowym
Makaron z boczkiem i szpinakiem
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron w pikantnym sosie pomidorowym
Makaron z brokułem
Makaron carbonara
Makaron z chorizo
Makaron cztery sery
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Makaron primavera z cukinią
Makaron z indykiem i mozzarellą
Makaron z winem i czosnkiem
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Makaron alla vodka
MAKARON W SOSIE CEBULOWYM
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI:
- 30-400 g makaronu rigatoni lub innego
- 4 ząbki czosnku
- 2 i 1/2 dużej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml białego wina
- 1 litr i 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- około 150 g sera gruyere
- 200 g śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- tarty parmezan lub grana padano do podania
- świeżo mielony pieprz i chilli do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej masło i dodaj oliwę. Wrzuć cebulę i podsmażaj na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Cebula powinna zrobić się dość ciemna i bardzo miękka.
- Minutę przed końcem smażenia dodaj na patelnię posiekany drobno czosnek i podsmaż. Następnie wlej wino i zgarnij wszystko z dna patelni. Wlej też ocet balsamiczny, sos sojowy i wymieszaj.
- Podgrzej bulion, aby był gorący i wlej około 900 ml na patelnię. Wrzuć cały makaron, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj, co jakiś czas mieszając, przez mniej więcej 15 minut, aż makaron będzie ugotowany al dente.
- Podczas gotowania płyn może wyparować, dlatego możesz uzupełniać go w miarę potrzeb dodatkowym pozostałym bulionem, lub jeśli ten się skończy to wodą.
- Kiedy makaron będzie gotowy, na patelnię wlej śmietankę, chwilę podgrzewaj i wrzuć starty na drobnej tarce ser gruyere. Dopraw makaron solą, pieprzem i szczyptą chilli. Wyłącz palnik i podawaj.
Smacznego!