Ta sałatka to prawdziwa feria smaków. W jednej misce połączyłam chrupiącą sałatę rzymską, klasyczne i paprykowe salami, twardy dojrzewający ser, cebulę, marynowane papryczki i przepyszny sos majonezowy. Sałatkę oczywiście możesz jeść samą, ale będzie idealna w chrupiącej bagietce, nic już nie musisz do niej dodawać.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z brokułem
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka tabbouleh
– sos do sałatki
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka gyros
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– sałatka z kozim serem
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
WŁOSKA SAŁATKA Z SALAMI
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 4-6
Składniki:
–1 sałata rzymska średniej wielkości
– 80 g klasycznego salami
– 80 g salami paprykowego lub wersji pikantnej
– 150 g twardszego sera dojrzewającego np. bursztyn
– pół czerwonej cebuli
– pół szklanki marynowanych papryczek (ostre lub łagodne)
– 4 łyżki majonezu
– 1 łyżka octu balsamicznego lub octu z czerwonego wina
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól, pieprz
Do podania: chrupiąca bagietka lub półbagietka
Przygotowanie:
- Pokrój sałatę w paseczki dość drobno. Pokrój także plasterki salami na mniejsze kawałki. Ser dojrzewający w kawałku pokrój w drobną kostkę. Wszystko wrzuć do dużej miski.
- Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do miski. Z marynowanych papryczek usuń twarde końcówki i resztę drobno posiekaj.
- Z majonezu, octu balsamicznego oraz przypraw (uważaj z solą, dodaj jej naprawdę odrobinkę) zrób sos. Sos dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj.
- Sałatka genialnie smakuje podana w bagietce. Bagietkę nakrój, nie przekrawając jej do końca. Nakładaj sałatkę i podawaj.
SMACZNEGO