Gulasz robię często na wiele sposobów. Jest to danie dość długie do przygotowania, ze względu na czas gotowania mięsa, ale pomimo tego dość proste pod warunkiem zachowania kolejności. Warto także pamiętać aby nie doprawiać gulaszu na początku jego przygotowywania a dopiero na koniec, w przeciwnym przypadku straci in wszystkie smaki i uznacie go za mało interesujące danie.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad do których idealnie będzie pasowało puree? Oto kilka moich przepisów:
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
Przygotowanie: 2 godziny
Składniki:
– 50 dag wołowiny na gulasz
– 1 laska selera naciowego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 1 l bulionu/rosołu wołowego lub z jarzyn
– 2 łyżki oleju
– 250 ml czerwonego wytrawnego wina
– 200 ml sosu pomidorowego, najlepiej domowej produkcji
– sól, pieprz, mielona ostra papryka, ew odrobina wędzonej papryki
Przygotowanie:
Zacznijcie od pokrojenia mięsa na małe kawałki. Mięso bez przyprawiania obsmażcie na oleju. Przełóżcie do garnka i dodajcie połowę bulionu. Od teraz zaczyna się gotowanie które potrwa ok 1,5 h. Ustawcie palnik na średnią temperaturę lub ogień i nie zapomnijcie na uzupełnianiu płynu co 10-15 min. Najpierw zużyjcie bulion, a później możecie uzupełniać płyn wodą (najlepiej uprzednio przegotowaną, jeszcze ciepłą lub gorącą).
Kiedy mięso zrobi się miękkie dodajcie: pokrojoną w półksiężyce cebulę, posiekany czosnek i chili, oraz pokrojonego selera naciowego. Duście ok 4-5 min po czym dodajcie wino i sos pomidorowy. Doprawcie solą, pieprzem i papryką. Duście jeszcze bez przykrycia od czasu do czasu mieszając aż sos odparuje, lekko zgęstnieje. konsystencję możecie podpatrzeć na moich zdjęciach.
Polecam do podania włoski chleb focaccia. Przepis znajdziecie tutaj: przepis na focaccię
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– tatar wołowy
1 comments
bardzo smakowite danie