Te drożdżówki są idealne zarówno z truskawkami jak i innymi owocami. Możecie dodać do truskawek rabarbar, zapewniam że smak będzie równie doskonały. Gotowe drożdżówki posypałam cukrem pudrem, jeśli wolicie możecie zrobić je np z kruszonką.
Przygotowanie: ok 1,5 h
Składniki:
– 2 i 1/4 szklanki mąki
– 3/4 szklanki letniego mleka
– 3 łyżki cukru
– 2 jajka
– 1 żółtko
– 1/4 łyżeczki soli
– 60 g roztopionego masła
– 6 g suchych drożdży
– 4 łyżeczki bułki tartej
– 25-30 dorodnych truskawek
– 3-4 łyżeczki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od wymieszania mleka, 1 jaja i 1 żółtka. Do mleka dodajcie przesianą mąkę i suche drożdże, a następnie roztopione i przestudzone masło i sól. Wyrobić ciasto aby stało się jednolitą nie klejącą się masą. Ciasto odstawcie w ciepłe miejsce, przykryjcie misę ściereczką i poczekajcie aż podwoi swoją objętość (30-40 min).
Ciasto zagniećcie po raz drugi i podzielcie na 8-10 części (w zależności od tego drożdżówki będą mniejsze lub większe). Uformujcie okrągłe bułeczki, połóżcie je na blasze w sporych odległościach od siebie. Następnie ponownie przykryjcie i pozostawcie na kolejne 20 minut aż urosną.
Za pomocą dna szklanki lub innego naczynia (musi być dość wąskie) zróbcie wgłębienia w bułeczkach tak aby było dość spore i głębokie wgłębienie (ciasto powinno zostać cienkie na dole). Do każdego wgłębienia wsypcie pół łyżeczki bułki tartej i ułóżcie truskawki. Bułeczki na bokach posmarujcie roztrzepanym jajkiem
Pieczcie drożdżówki przez 20-25 min w temperaturze 190 st. Przy termoobiegu czas pieczenia jest nieco krótszy.
Po wyjęciu wystudzić drożdżówki i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Polecam Ci także inne przepisy:
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– makaron z truskawkami
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– Cynamonki z jabłkiem
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
Ja uwielbiam wszystkie wypieki posypywać właśnie cukrem pudrem. Drożdżóki mega kuszące:)
Mmm, wyborne 🙂
Uwielbiam domowe drożdżówki. Przypominają mi się smaki dzieciństwa jak co sobotę gościły w domu świeże bułeczki, najczęściej z jabłkami lub kakao. Twoje wyglądają rewelacyjnie.